Booking.com
Travel

Son Dong – Najveća pećina na svetu ima svoju džunglu i reku i u nju može da stane neboder od 40 spratova

pecina 1

Budući da je otkrivena i istražena prvi put 2009. godine, pećina Son Dong otvorena je za javnost tek od 2013. godine.


 

Na više od 200 metara visine, 175 metara širine i 9,4 km dužine, u pećinu Son Dong moga bi da stane neboder od 40 spratova, dok bi Boing 747 bez ikakve opasnosti po krila proleteo kroz nju.

Pećinu je 1991. godine otkrio Ho Hang, stanovnik jednog od obližnjih sela, a tek 18 godina kasnije su naučnici uspeli da utabaju svoj put do nje i vide šta se unutra krije.

Da bi istražili i bili svedoci ovog veličanstvenog svetskog čuda prirode, istraživači kombinuju pešačenje, planinarenje, pa čak i vožnju kajakom tokom kišne sezone… za šta je potrebna dobra fizička snaga i iskustvo.

Selo etničke manjine Ban Dong, dom najveće pećine na svetu, dostupno je samo peške, jer je okruženo gustim džunglama. U njemu živi manje od 40 ljudi, a njihove poteškoće su ublažene otkrićem pećine. Istraživanje ovog sela i interakcija sa meštanima je takođe uzbudljiv deo putovanja, jer možete mnogo da naučite. Selo pruža pogled na način života koji je vekovima nepromenjen.

Onda ćete nastaviti svoj put do Son Donga, a to nije lako. Za to je potrebno dva dana intenzivnog pešačenja kroz džunglu i prelazak reka kako bi se došlo do ulaza. Kada uđete, moraćete da se spuštate, penjete, puzite i plivate kroz podzemne reke da biste završili svoje putovanje. Još lepše je to što ćete stići da kampujete unutar pećine, jedete, pravite izvanredne fotografije i smejete se zajedno sa svojom posadom.

Dozvoljeno je samo 10 gostiju po turi, a svaka grupa uključuje dva stručnjaka za speleologiju, tri lokalna vodiča, dva kuvara, dva čuvara parka i 20 nosača koji će vam pomoći da nosite vaše stvari i drugi prtljag kao što su šatori. Obezbeđena je bezbednost svih, kao i očuvanje pećine. Ture se odvijaju jednom nedeljno svake godine, između februara i avgusta.

Prvi obilazak dogodio se 2013. godine, cena je iznosila 3.000 dolara za pet noći, provedenih u šatorima. Oni koji su imali priliku da uživaju u ovoj avanturi kažu da vredi svakog dolara.

(24sedam.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia