Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Smokve – čudotvorno slatko voće!

fig 2079166 960 720

Da li su i vama smokve jedan od razloga zbog kojih volite odlaziti na more? Nama svakako jesu i zato vas upoznajemo sa svim lekovitim svojstvima ove čudotvorne voćke.


 

Iako se smokve mogu kupiti i na kontinetu, moramo priznati da se ne mogu meriti sa onima koje sveže beremo i jedemo dok smo na godišnjem odmoru negde na obali. Pored toga što ukusom razveseljavaju naša nepca, smokve su i voma zdrave. Prepune su zdravih vlakana, vitamina i minerala i njihova upotreba u lekovite svrhe ima dugu istoriju. Otkrivamo vam sva lekovita svojstva smokava.

Smokve su voće koje koje ima jedinstven, sladak ukus i teksturu, pune su hrskavih semenki. Sveže smokve su veoma delikatne zato se često suše i od njih se prave džemovi i slatka. U suvim smokvama možete uživati tokom cele godine i lako su dostupne dok je sa svežima situacija malko drugačija.

Karakteristične su za područje Bliskog istoka i Mediterana gde su toliko cenjene da su Grci zakonom zabranili njihov izvoz.

Nutritivne vrednosti

Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima. Minerali koji preovladavaju u ovom voću su kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i bakar. Veoma su bogat izvor antioksidanata, vitamina A i K, te pospešuju opšte zdravlje organizma.

Kad je u pitanju kalorijska vrednost, porcija od 100 g svežih smokava sadrži 80 kalorija, 1,3 g proteina, 0,3 g masti, 20,3 g ugljenih hidrata i 2,2 g vlakana. Sa suvim smokvama je situacija mrvicu drugačija pa one po porciji od 100 g broje 249 kalorija, 3,3 g proteina, 0,9 g masti, 69 g ugljenih hidrata i 5, 6 g vlakana.

Lekovita svojstva

Smokve se često preporučuju kao veoma delotvorno, prirodno laksativno sredstvo zbog količine vlakana koju sadrže.

Većina nas u ishrani koristi veće količine natrijuma koji vodi do nedostatka kalijuma, a neravnoteža između ova dva minerala može dovesti do povišenog krvnog pritiska. Ishrana bogata svežim voćem i povrćem među kojima su i sveže smokve prirodnim putem podiže nivo kalijuma i time utiče na snižavanje krvnog pritiska.

Zbog dijetalnih vlakana, smokve mogu biti sjajna poslastica ukoliko ste na dijeti i želite izgubiti koji kilogram. Hrana bogata vlaknima obezbeđuje osećaj sitosti te sprečava glad i želju za slatkišima. Smokve pored toga sadrže i prebiotike koji podržavaju već postojeće dore bakterije u organizmu i time podstiču dobro zdravlje probavnog sistema.

Smokve su voće voma bogato kalcijumom, mineralom koji održava dobro zdravlje kostiju. Količine kalijuma koje se u njima nalaze mogu sprečiti izbacivanje kalcijuma putem urina uzrokovanih većom količinom soli. Sve to smanjuje rizik od nastanka osteoporoze.

(lifepressmagazin/pixabay)

Tagovi

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia