Booking.com
Kultura News

Skorsezeu nagrada za životno delo

Skorsezeu nagrada za životno delo

Američki filmski reditelj i scenarista italijanskog porekla Martin Skorseze biće nagrađen nagradom za životno delo na predstojećem Berlinskom filmskom festivalu, saopštili su danas organizatori festivala.


”Za svakog ko smatra kinematografiju umetnošću oblikovanja priče na način koji je potpuno ličan i univerzalan, Martin Skorseze je uzor bez premca”, navodi se u saopštenju organizatora, prenosi Rojters.

Skorseze će nagradu ”Zlatni medved”, koja se dodeljuje za životno delo, primiti u februaru naredne godine, na 74. Berlinskom filmskom festivalu.

Neki od ranijih dobitnika nagrade su Stiven Spilberg, Helen Miren, Ijan Mekelen, Dastin Hofman, i drugi.

Skorseze, koji se etablirao kao jedan od glavnih filmskih stvaralaca ”ere Novog Holivuda” sa filmom “Taksista” iz 1976. godine, osvojio je prvog Oskara 2007. za film “The Departed” nakon što je sedam puta bio nominovan za najveće priznanje filmske industrije.

Njegov poslednji film, ”Ubice cvetnog meseca”, koji govori o ubistvima američkih Indijanaca u Oklahomi 1920-ih, favorit je za nominaciju za Oskara za najbolji film i već je nominovan za Zlatni globus.

Drugi poznati Skorsezeovi filmovi su i “Bande Njujorka” (Gangs of New York), “Dobri momci” (Goodfellas) i “Razjareni bik” (Raging Bull).

PRess Serbia