Dok se vrzmaju okolo i jedu u hodu po ulici, turisti za sobom ostavljaju gomile otpadaka, što je naročito često u užurbanoj ulici Komachi-dori, koja vrvi trgovinama i uličnom hranom. Svaki dan ulicom od tek 350 metara protutnji 50 do 60 hiljada posetilaca.

Kako bi ih upozorio na to da ostavljaju za sobom manje đubreta, grad je izdao upozorenje posetiocima da sednu i jedu i ostave grad čistim. Kazni neće biti, ali se nadaju da će tako osvestiti turiste, kao i preneti im deo japanske kulture u kojoj je hrana blago koje se ne sme bacati.

Takav način razmišljanja toliko je ukorenjen da je u gostima (i u kućama i u restoranima) ostavljanje hrane na tanjiru povezano s ključnim konceptom koji se naziva mottainai, odnosno žaljenjem za bezrazložnim stvaranjem štete.

Osim toga, vrećice s hranom, posude i ambalaža s ostacima zalogaja privlače neželjene životinje, stvarajući tako neugodno okruženje za boravak.

Italijani su također uvideli štetu koju im stvaraju neuredni posetioci, pa su Firentinske vlasti zabranile „šetnju sa sendvičem u ruci“ u određeno doba dana. Ko se ne pridržava propisa, mogao bi biti kažnjen novčano u iznosu od 150 do 500 evra.

(punkufer/pixabay)