Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Simptomi za hitnu reakciju! Ukoliko ovako odreagujete na ubod insekta odmah potražite lekarsku pomoć!

komarac

Većina ugriza i uboda insekata je blaga i može se lečiti kod kuće. Mogu uzrokovati svrab, oticanje i peckanje koji nestaju za dan ili dva. Ipak, neki ugrizi ili ubodi mogu preneti bakterije, viruse ili parazite koji uzrokuju bolesti.


 

Takođe, ubodi pčela, osa, stršljena, škorpiona i vatrenih mrava mogu izazvati ozbiljnu, po život opasnu alergijsku reakciju – anafilaksiju. S klinike Majo stižu saveti kako pristupiti lečenju uboda ili ugriza insekata.

Kada potražiti hitnu pomoć?

Anafilaksija je vrsta ozbiljne alergijske reakcije koja može biti opasna po život stoga je važno reagovati hitno. Odmah nazovite Hitnu pomoć ako imate:

  • Poteškoće s disanjem
  • Oticanje usana, lica, kapaka ili grla
  • Vrtoglavica, nesvestica
  • Slab i ubrzan puls
  • Osip
  • Mučnina, povraćanje ili proliv

Dok čekate lekarsku pomoć, poduzmite sledeće:

  • Pitajte nosi li ozleđena osoba autoinjektor epinefrina (npr. EpiPen). Pitajte treba li pomoć u ubrizgavanju leka. To se obično radi pritiskom autoinjektora na bedro i držanjem na mestu nekoliko sekundi.
  • Olabavite usku odeću i pokrijte osobu dekom.
  • Ne nudite ništa za piće.
  • Ako je potrebno, postavite osobu u položaj kako biste sprečili gušenje povraćenim sadržajem.

Što uzrokuje anafilaktički šok?

Najčešći uzrok anafilaktičkog šoka su reakcije nastale kao alergije na hranu. Ovakav nagli i drastičan odgovor tela većinom uzrokuju namirnice poput kikirikija, školjaka, soje, kravljeg mleka i jaja, te su oni upravo najčešći uzroci većine slučajeva anafilaksije.

Naravno, anafilaksija može biti uzrokovana i ostalim alergenima od kojih su najčešći lekovi, primer antibiotici i protuupalni lekovi, kao i lateks koji se nalazi u rukavicama i na lepljivim trakama. Otrov koji prilikom uboda u telo unose pčele ili ose takođe može izazvati naglu alergijsku reakciju, pogotovo ako je osoba ubodena u osetljivo područje poput vrata. Brza reakcija je ključna kada je u pitanju anafilaktički šok.

Koliko se brzo pojavljuju simptomi anafilaktičkog šoka? 

Većina simptoma razvija se 5 do 30 minuta nakon kontakta s alergenom, dakle nakon uboda pčele, konzumacije hrane i slično. Ipak, postoje izuzetci kod kojih se simptomi pojavljuju više od sat vremena nakon kontakta, no ovo je mnogo ređe.

(sd.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia