Booking.com
Travel

Simbol i dragulj Moskve – zanimljive činjenice o katedrali sv. Vasilija Blaženog

st vasilije

Sa svojom crvenom fasadom, raskošnim ornamentima i fantastičnim kupolama, nije ni čudo što se katedrala Sv. Vasilija smatra jednim od jedinstvenih podviga ruske arhitekture. Prvobitno sagrađena između 1555. i 1561. godine u znak sećanja na vojno osvajanje, zgrada nastavlja da oduševljava hiljade i hiljade posetilaca svake godine na poznatom moskovskom Crvenom trgu.


 

Katedrala je svetski poznata po svom bajkovitom izgledu, ali koliko znate o njenoj istoriji? U nastavku vam donosimo pet fascinantnih činjenica o katedrali, od kontroverznog Cara koji joj je naručio crkvu, ali i izabrao originalnu boju.

Izgradnju katedrale naručio je Ivan Grozni

Ivan IV Vasiljevič (1530-1584), prvi car Rusije, naredio je izgradnju katedrale 1555. godine nakon ruskog zauzimanja nezavisnog Kazaškog kanata (današnji Kazahstan) i pobede nad Tatarima. Ivanova reputacija okrutnog i strogog vođe dovela je do njegovog popularnijeg nadimka Ivan Grozni. U stvari, neke priče o izgradnji katedrale kažu da je Ivan oslepeo neimenovanog arhitektu (ili arhitekte) kako nikada ne bi postojala druga zgrada poput nje.

Zgradu čini 10 crkava

Raspored katedrale zasnovan je na jednoj masivnoj centralnoj crkvi koja se zove Pokrov. Četiri velike crkve raspoređene su oko centralnog jezgra poput tačaka kompasa, a četiri manje crkve su dijagonalno postavljene. Uprkos sistematskom grupisanju ovih kapela, katedrala u celini je asimetrična i menja izgled u zavisnosti od tačke gledišta. Deseta crkva je dodata 1588. godine u čast svog imenjaka, Vasilija Blaženog. Pravoslavni svetac je predvideo da će trećina Moskve stradati u velikom požaru 1547.

Spoljašnost je prvobitno bila obojena u belu boju

Iako je danas katedrala sv. Vasilija prepoznata po svojoj živopisnoj spoljašnjosti, ukrasi su dodati tek 200 godina nakon dovršetka građevine. U stvari, veruje se da je katedrala prvobitno bila obojena u belo sa zlatnim kupolama. Tek u 17. veku ruski arhitektonski stilovi počinju da uključuju i raznolike šeme boja.

Katedrala Svetog Vasilija nije zvanično ime hrama

Zvanični naziv katedrale Svetog Vasilija je Katedrala Pokrova Presvete Bogorodice na Rovu. Ovo proizilazi iz pobede cara Ivana Groznog nad tatarskim uporištima, koja se dogodila tokom praznika Pokrova. Takođe se naziva Katedrala Pokrovoski i Katedrala Trojice.

Katedrala je pod zaštitom UNESCO-a

Kao i druge kulturne znamenitosti, katedrala Svetog Vasilija preživela je nekoliko različitih epoha svetske istorije. 1928. godine zgradu je konfiskovao Sovjetski Savez i pretvorio u sekularni muzej. Mnogo decenija kasnije, 1990. godine, katedrala je pored Kremlja i Crvenog trga prepoznata kao mesto svetske baštine UNESCO-a. Od tada se zgrada vratila svojoj prvobitnoj nameni i počela je da radi kao crkva. Od 1997. služi kao pravoslavna katedrala sa nedeljnim bogosluženjima.

(famouswonders.com/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia