Booking.com
Početna » News » Društvo » Šest ledolomaca se bori sa ledenim barijerama
Društvo News Srbija

Šest ledolomaca se bori sa ledenim barijerama

Šest ledolomaca se bori sa ledenim barijerama, EVO KADA nas očekuje bolja situacija na rekama

Šest ledolomaca se bori sa ledenim barijerama, EVO KADA nas očekuje bolja situacija na rekama


– Šest ledolomaca probijaju koridore ledene barijere kod Daljske krivine, kao i ledeni čep kod gročanske ade. Poenta je da probiju te čepove, kako bi preostala tri mađarska ledolomca mogla da počnu sa radom, odnosno da se spuste do beogradskog sektora, gde će se okrenuti uzvodno i početi da probijaju čepove koje imamo kod Pupinovog mosta – rekao je Kovačević na RTS-u.
Prema njegovim rečima, sada su najveći problemi upravo kod Daljske krivine i Gročanske ade, a kaže da postoje i ledene barijere uzvodno od Pupinovog mosta i od ušća do Pančevačkog mosta.

Kovačević veruje da će ledolomac “Greben” već danas “načeti” taj sektor Beograda, ali podvlači da, u svakom slučaju, ne može taj ledolomac sam da reši problem i zbog toga dolaze još dva ledolomca.

Temperatura, koja za vikend neće biti u plusu, a u narednim danima očekuju se naročito niske jutarnje temperature, oko -17 stepeni, što, kaže Kovačević, nikako ne utiče povoljno na situaciju.

– Problem je što temperatura ne ulazi u plus nekoliko vezanih dana, onda ono što se i probije, odmah se hvata ledena pokorica i zato je jako važno obezbediti stalno prisustvo ledolomaca, kako više ne bismo imali te ledene čepove. Koliki god da je minus, te čepove više nećemo imati, onog trenutka kada probijemo koridore – kaže Kovačević.

Nada se da sredinom sledeće nedelje neće više biti čepova i da će situacija biti bolja, odnosno “potpuno pod kontrolom”.

Velike sante koje plutaju, kaže Kovačević, najveći su proizvod rada ledolomaca i zato se, naglašava, pažljivo definiše širina koridora i pazi se da se radom ledolomaca ne stvaraju velika ledena polja, jer ako se otkinu, onda ledolomac mora da prekine sa radom, prihvati ta ledena polja, razbije ih i tek onda nastavi sa radom.

– Nema opasnosti od tih ledenih polja, jer ledolomac u svakom slučaju mora nekako da reši taj problem. Ako u nekom trenutku ledolomac bude začepljen, kao što smo u jednom trenutku imali opasnost sa “Grebenom”, jer je bio u čepu kada se otkinulo veliko ledeno polje, mi smo izdali upozorenje i upozorili smo Smederevce. Srećom, ledolomac se oslobodio, stigao je santu, a i ona se sama okrzala, tako da nije bio veliki problem – rekao je Kovačević.

About the author

M M

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Oktobar 2023
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia