Novo istraživanje američkih naučnika pokazalo je da nemaju svi oblici sedenja jednako štetan uticaj na zdravlje. Naime, oni su se i sami iznenadili kada su otkrili da je vreme koje neko provede sedeći na kauču kod kuće i gledajući TV povezanije s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti od sedenja na poslu.

– Naši rezultati upućuju na to da je način na koji se provodi vreme izvan posla veoma važan za zdravlje srca i krvnih sudova – rekao je glavni autor studije dr Ketih Dijaz sa Univerziteta Kolumbija.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene u periodu od osam i po godina među 3.592 ispitanika. Podaci su uključivali informacije o tome koliko vremena su provodili sedeći na poslu a koliko vremena gledajući televiziju u odnosu na vežbanje u slobodno vreme.

Ustanovljeno je da je kod svih onih koji su odgovorili da su svakodnevno pred televizorom provodili četiri ili više sati, rizik od razvoja kardiovaskularnih problema i prerane smrti bio za 50 odsto veći u poređenju s pojedincima koji su svakodnevno ispred televizora sedeli dva sata ili manje.

Ni naučnicima nije u potpunosti jasno zbog čega je sedelački način života u slobodno vreme potencijalno štetniji od radno-okupacijskog sedenja, ali veruju da je odgovor u dugom neprekidnom sedenju.

– Većina ljudi ima običaj da dugo sedi na fotelji pred televizorom i da se uopšte ne pomera, a kamoli ustaje. Na poslu ipak povremeno moramo da ustanemo od stola – rekla je dr Dijaz. – Istovremeno, u slobodno vreme većina ljudi, dok sedi pred televizorom, sklona je da jede grickalice, prerađenu i brzu hranu sa slatkim sokovima ili alkoholom.

Drugo objašnjenje zašto je sedenje kod kuće štetnije od sedenja na poslu jeste i vreme kada se boravi pod vlastitim krovom. Istraživači tvrde da je sedenje ili ležanje nakon obilnog obroka u popodnevnim satima pogubno za zdravlje.