Booking.com
Početna » Travel » Savršena razglednica poznata u celom svetu! Zašto su kuće u Buranu tako šarene?
Travel

Savršena razglednica poznata u celom svetu! Zašto su kuće u Buranu tako šarene?

Od svih gradova sa šarenim kućama u Italiji, a ima ih priličan broj, Burano je sigurno najlepši. A znate li zašto su u Buranu kuće šarene?


 

Okrenute jedna prema drugoj preko malih kanala, svaka od kuća obojena je različitim duginim bojama. I to nije slučajno.

Naprotiv, na ostrvu vladaju stroga pravila prema kojima stanovnici mogu ulepšavati svoje fasade, a moraju ih obnavljati svake dve godine uz dozvolu lokalnih vlasti.

Još od davnina Burano je bio dom skromnih ribara, a legenda kaže da su kuće bile obojene u svetle nijanse kako bi mogli videti put do kuće kada se magla spusti nad grad, piše putnikofer.hr

Drugo verovanje kaže da su se po raznim bojama kuća prepoznavale porodice koje su, iako ne u velikom broju, u mnogim slučajevima imale ista prezimena, pa su se međusobno zvali po nadimcima ili po boji kuće.

Ako vlasnik kuće želi da prefarba svoju kuću u drugu boju, mora poslati zvanični zahtev vlastima. Tada će im vlada dati do znanja koje su boje u kojim oblastima dozvoljene. To je prilično dug proces, ali definitvno osigrava da dve kuće jedna do druge ne mogu biti obojene istom bojom.

Na malenom ostrvu danas živi oko 3.000 stanovnika koji se uglavnom bave turizmom i ribolovom.

Podeljen je vodenim kanalima, vrlo sličnim onima koje možete videti u Veneciji, po kojima se meštani i turisti svakodnevno voze na barkicama prolazeći ispod drvenih mostića i kraj raznobojnih kuća.

(24sedam.rs/pixabay)

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRess Serbia