Putnici koji vole čitati umesto već klasičnog nošenja knjige na put mogu se radije zaputiti u gradove u kojima su napisane neke knjige koje su čitale generacije pre, koje čitaju generacije sad, a zasigurno će ih čitati i buduće generacije. Tako možete uživati u Oxfordu i pokušati dočarati gde su svoja remek-dela pisali Tolkien i C. S. Lewis ili se izgubiti ulicama Sankt Peterburga i imati u glavi delo klasika ruske književnosti – Dostojevskog. Naravno, tu su i mnogi drugi gradovi, pa krenimo lagano s opisom…

Edinburgh

Prvi grad koji je ponio titulu UNESCO-ovog grada literature bio je upravo glavni grad Škotske 2004. godine. Grad je bio dom za neke od najpoznatijih autora Škotske, uključujući Arthura Conana Doylea, iz čijeg je pera izašao Sherlock Holmes, ali i Walter Scott, autor knjige Ivanhoe. Kad smo već kod Scotta, recimo kako je njegov spomenik drugi najprepoznatljiviji simbol grada, odmah nakon dvorca. Ako se starijim autorima i niste previše bavili, sigurno ste čuli za J. K. Rowling, ženu koja je stvorila Harryja Pottera. Stoga posetite „Elephant House“, koji se reklamira kao rodno mesto malog čarobnjaka. Ako slučajno odlučite posetiti Edinbrugh, a ljubitelj ste literature, predlažemo da to ove godine napravite između 10. i 26. avgusta, kad se održava Međunarodni festival knjige.

Buenos Aires

I dok polako, ali sigurno u svetu elektroničke knjige sve više i više zamenjuju one u koricama i samim tim knjižare lagano nestaju, u Buenos Airesu to nikako nije slučaj. Čitanje je itekako živo, čemu u prilog govori i činjenica kako je prestonica Argentine treći grad s najviše knjižara po broju stanovnika na svetu (odmah iza Melbournea i Lisabona). Posebno bez daha ostavlja knjižara El Ateneo Grand Splendid, koja se smatra najlepšom na svetu, a do 2000. se tamo nalazio plesni centar. Takođe, ovdje su živeli i stvarali veliki južnoamerički književnici poput Borgesa, Cortazara, Caseresa, a trenutno traje i sajam knjige, koji završava 13. maja.

Sankt-Peterburg

Bilo koji zaljubljenik u rusku literaturu mora se osećati sretnim prilikom posete Sankt Peterburgu. Naime, ovdje je Raskoljnikov proživljavao svašta u Zločinu i kazni, svoje novele tu je smeštao i Gogolj, a Vronski i Ana Karenjina takođe su se našli u Petrogradu. Naravno, grad nije ugostio samo mnoge literarne junake već i književnike, pa se ulicama još osećaju duhovi Dostojevskog i Nabokova. Kad smo već spomenuli Fjodora Mihajloviča, recimo i da su njemu u čast organizirane brojne ture gradom.

Dublin

Na spomen Dublina dovoljno je spomenuti biblioteku Trinity koledža, koja sadrži mnoštvo starih i vrednih knjiga. Takođe, postoji i muzej pisaca, s bogatom kolekcijom dela koju su za sobom ostavili Joyce, Wilde, Yeats i drugi plodni autori. Ko se želi opustiti, vredi mu posetiti Dublin Literary Pub Crawl, gde se istorija književnosti meša s dobrim irskim viskijem. Ipak, autor kojeg najviše povezujemo s Dublinom jest James Joyce, tako da vam ture s njegovim imenom nude na svakom koraku.

Oxford

Pustimo na trenutak činjenicu kako ovaj grad vrvi bibliotekama u kojima možete naći valjda sve ikad napisano. Stoga možda i ne čudi što je grad dao neke od najvećih književnika svih vremena, a onaj koji je izmislio Hobita i Gospodara prstenova, J. R. R. Tolkien, svakako je jedan od njih. Njegov bliski prijatelj C. S. Lewis svetu je podario Hronike iz Narnije, a Lewis Carroll, koji je ovdje studirao matematiku, i danas oduševljava najmlađe pričom o Alisi u zemlji čuda.

(punkufer/pixabay)