Društvo News

Saopštenje Zaštitnika građana povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

OBEZBEDITI SISTEMSKU ZAŠTITU ZA LGBTI OSOBE

Zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović razvila je zastave duginih boja na zgradi ove institucije povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT), u znak podrške građanima drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Institucija na čijem sam čelu već godinama radi na obezbeđivanju sistemske zaštite LGBTI osoba koje se u Republici Srbiji i dalje susreću sa pretnjama i napadima. Već nekoliko godina se zalažem za izmene postojećih i usvajanje novih propisa kojima bi se obezbedilo da pripadnici ove zajednice uživaju u potpunosti svoja prava“, izjavio je ovim povodom Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je podsetio da je u decembru 2020. godine zatražio od Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da što pre izradi nacrte zakona o uređenju istopolnih zajednica, kao i da pravno uredi posledice prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta.

Prethodno sam u junu prošle godine ukazao na potrebu izmene Krivičnog zakonika kako bi se krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije tretirala kao dela rasizma i netolerancije“, naveo je Pašalić i dodao da su neophodne i izmene Zakona o policiji u cilju zabrane diskriminacije i na osnovu seksualne orijentacije.

Takođe, potrebno je izmeniti i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kako bi se LGBTI osobe uvrstile u kategoriju korisnika u osetljivom položaju, kao i Zakon o udžbenicima koji bi sadržao eksplicitnu zabranu sadržaja kojima se podstiče formiranje predrasuda i stereotipa, naveo je Zaštitnik građana.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT) se obeležava u znak sećanja na taj dan 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti.

Foto:zaštitnik građana

PRessSerbia

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRESS SERBIA -VIDEO NEDELJE

Registruj se klikom na sliku ispod i isprobaj HIT ZARADU na internetu! Dobijaš početnih 10000 USD za probu

DOVEDITE LINIJU DO SAVRŠENSTVA!

bozen cosmetics

RADIO “KOLUBARA”, – slušajte besplatno kvalitetan radio na internetu

RADIO KOLUBARA

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

Vremenska prognoza

Priključite se PRess Serbia grupi

PRess Serbia Group
Javno group · 353 članova

Pridružite se grupi

Oficijalna grupa stranice PRessSerbia

All Topics

Poboljšani TURBO ŠLANK JE U PRODAJI!

bozen 300

Prijatelji sajta

BG online

class=

Iskoristite stalne popuste-Ulepšajte se!
ageless

RSS NEVEROVATNE PONUDE DANA:

REZERVIŠITE SMEŠTAJ BRZO I POVOLJNO!

PRess Serbia | PR PRess team