Booking.com
Lifestyle Company

Saopštenje Saveta za zaštitu i dobrobit životinja Zelene stranke

Zahtevamo HITNU INTERVENCIJU I POMOĆ ugroženom živom svetu u rekama zarobljenim u cevima I OBUSTAVU dalje izgradnje malih hidroelektrana

U Srbiji se planira izgradnja 850 malih hidroelektrana, tj 2.200 kilometara vodotokova stavljeno u cevi koje ubijaju i planinske reke i sav živi svet u njima i oko njih. Kada bi se izgradilo svih 850 MHE:

• one bi ukupno proizvodile 2 do 3 odsto električne energije od one količine koliko nam je potrebno godišnje
  • MHE su automatizovane, zapošljavaju uglavnom samo jednog radnika, znači ne donose radna mesta niti razvoj područja u kome se grade
  • sva srpska domaćinstva svakog meseca dotiraju MHE kroz stavku 6 na mesečnim računima za struju, odnosno svi plaćamo da bi nam neko upropastio reke i ubio živi svet u njima

“Projektovanje i traženje dozvola za igradnju malih hidroelektrana u Srbiji ne podrazumeva hidrobiološki monitoring, koji traje najmanje dve godine. Iz tog razloga nema procene uticaja na biodiverzitet područja na kome se planira izgradnja MHE. Obilaskom već izgrađenih MHE utvrđeno je da nema ribljih staza kroz koje riba može da migrira i prolazi, a ako postoje bez vode su, pri čemu se u rečno korito ne vraća ni minimum vode koji je propisan zakonom”, istakla je predsednica Saveta za dobrobit i zaštitu životinja Zelene stranke, Dušanka Stefanović Radisavljević.

Ono što je bitno naglasiti jeste da su u Rakitskoj reci stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode pronašli zaštićenu vrstu riba – potočna pastrmka i zaštićenu vrstu rakova –potočnog raka.

Sokobanjsko ekološko društvo je tokom redovnog obilaska mini-hidroelektrana na teritoriji opštine Sokobanja, uočilo prisustvo velikog broja rakova, riba i riblje mlađi, kao i žaba, punoglavaca i insekata u minijaturnim lokvama u klisuri Momin kamen, na rečici Izgare, neposredno ispod vodozahvata mini-hidroelektrane. Lokve su izuzetno male, a prepune živog sveta osuđenog na lagano i sigurno umiranje.

“Ukoliko se nastavi sa izgradnjom MHE 49 vrsta slatkovodnih riba suočiće se ili sa pretnjom od izumiranja ili sa gubitkom od 50 do 100 odsto. Od 49 vrsta riba, izumiranje preti 11 endemskih vrsta, 7 će postati kritično ugroženo, dok će se broj ugroženih ribljih vrsta popeti na 24”, naglasila je Dušanka Stefanović Radisavljević.

Savet za zaštitu i dobrobit životinja Zelene stranke zahteva HITNU INTERVENCIJU da bi se pomoglo ugroženom živom svetu u rekama zarobljenim u cevima I OBUSTAVU dalje izgradnje malih hidroelektrana, i podseća javnost da je Zelena stranka pre nekoliko meseci izašla u javnost sa setom mera za rešenje problema MHE, u 5 tačaka, a da je inicijativu koju smo podneli u Parlamentu za zaštitu voda Ustavom, podržalo svega 13 od 250 poslanika republičkog Parlamenta.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodajte komentar