Booking.com
Travel

SAD želi da iskoreni porođajni turizam!

mama i beba 1

Bela kuća, pod administracijom Donalda Trampa, objavila je novu viznu politiku koja treba da destimuliše takozvani porođajni turizam.


 

Do sada, trudne državljanke drugih zemalja mogle su da dobiju vizu sa SAD. Nakon porođaja u ovoj zemlji, njihova deca su automatski dobijala američko državljanstvo.

Nova pravila stupila su na snagu 24. januara. Prema njima, Stejt Department više neće odobravati vize strancima ukoliko otkrije da im je glavna svrha dolaska u SAD obezbeđivanje američkog državljanstva za novorođenu decu.

Razlozi za uvođenje novih pravila

U izjavi za medije koju je objavila Bela kuća, navodi se da je promena vizne politike bila neophodna radi unapređenja nacionalne bezbednosti i javne sigurnosti, kao i očuvanja integriteta američkog imigracionog sistema. U izjavi stoji da Stejt Department ne veruje u legitimnost posete SAD-u isključivo radi pribavljanja američkog državljanstva za novorođeno dete. Ipak, postojeća imigraciona pravila upravo su ovo omogućavala godinama.

Očekuje se da će nova pravila smanjiti i broj slučajeva kriminalnih aktivnosti vezanih za industriju porođajnog turizma. Ovo se posebno odnosi na turiste koji lažu o dužini svog boravka, o mestu u kome će odsedati i o razlogu za apliciranje za vizu.

Nova pravila sadrže i delove koji se odnose na aplikante koji kao primarni razlog za traženje vize navode „medicinski zahvat„. Prema novim pravilima aplikanti će morati da detaljno dokumentuju organizovanje ovog zahvata. Takođe će morati da dokažu svoju finansijsku sposobnost da pokriju sve troškove u vezi sa njim.

Nova pravila važe za Non-immigrant B vize koje se izdaju u poslovne i turističke svrhe. Važno je napomenuti i da izmene ne važe za 39 država koje su deo Visa Waiver programa SAD-a.

Prema novim pravilima koja su stupila na snagu 24. januara, Stejt Department više neće odobravati vize strancima ukoliko otkrije da im je glavna svrha dolaska u SAD obezbeđivanje američkog državljanstva za svoje novorođenče
Koliko će sprovođenje novih pravila biti moguće u praksi

Do sada, praksa odlaska u SAD radi porođaja bila je potpuno prihvatljiva i legalna. Bitno je bilo samo poštovanje postojećih pravila i navođenje tačnih podataka prilikom apliciranja.

Jedan od glavnih izazova primene novih pravila je sposobnost imigracione službe da utvrdi da li je putnica koja aplicira za vizu trudna ili ne i da li imaju pravo da delaju samo na osnovu sumnje.

Zvaničnici Stejt Departmenta smatraju da konzularno osoblje ne sme direktno da pita ženu da li je trudna, sve dok nemaju nedvosmislen razlog za sumnju. Među situacijama u kojima je u redu pitati za trudnoću je ona u kojoj je aplikantkinja kao razlog putovanja navela medicinski zahvat.

Službenici nemaju pravo da traže da se uradi test za utvrđivanje trudnoće, čak i ako imaju opravdanu sumnju. Zahvaljujući ovome, mnoge trudne aplikantkinje će i dalje moći da se provuku kroz sistem.

Još jedna rupa u novom sistemu je dužina viza na koje se odnose pravila. Putnica može dobiti vizu na 10 godina kada nije trudna. Ali ona tokom perioda važenja vize može da zatrudni i pre isteka ode u SAD radi porođaja.

Implementaciju nove politike sabotira i činjenica da porođajni turizam u SAD-u postoji dugi niz godina i vremenom je prerastao u veoma unosan biznis. Postoje brojne kompanije specijalizovane za tržišta arapskih i azijskih zemalja, posebno Kine.

(travelmagazine/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia