Booking.com
News Slobodno vreme

Ruže na terasi i balkonu

26 ruze

Osim u bašti, ruže možete da gajite i na terasi koja je osunčana najmanje 5 sati dnevno. Za obične sadnice nabavite saksije najmanje dubine 40 cm i širine 25 cm

Osim u bašti, ruže možete da gajite i na terasi koja je osunčana najmanje 5 sati dnevno. Za obične sadnice nabavite saksije najmanje dubine 40 cm i širine 25 cm, sa adekvatnim odvodom, dok su za veće stablašice i puzavice, neophodne veće posude, od najmanje 50 cm dubine i širine. Minijaturne vrste dobro uspevaju u saksijama prečnika i dubine od 25 do 30 cm. Najbolje vreme za sadnju ruža je rano proleće ili jesen. Sadnice golog korena pre sadnje držite 6 sati potopljene u mešavinu zemlje i vode, a kontejnere sa ružama obavezno zalijte pre sadnje. Na dno posude stavite drenažu od hidrokulture. Zemlja za presađivanje trebalo bi da je rastresita, neutralne ili blago kisele reakcije. Nakon sadnje biljke dobro zalijte i držite nekoliko dana na mestu sa samo nekoliko sati jutarnjeg sunca. Posle dve do tri nedelje počnite sa prihranjivanjem osmokotnim đubrivom za ruže. Tokom proleća i leta redovno ih zalivajte. Svakog dana prstom proverite da li se zemlja isušila, a ako je površinski sloj (dubine 2,5 cm) suv, ružu obavezno zalijte. Na terasi najbolje uspevaju sledeće vrste:

*Patuljaste ruže – niskog su rasta (od 20 do 25 cm, retko do 50 cm), imaju sitne cvetove složene u buketiće. Cvetaju tokom cele sezone. Sade se na rastojanju 20 do 25 cm.

*Čajevke – najpopularnija vrsta sa krupnim i lepo oblikovanim mirisnim cvetovima prečnika i do 13 cm. Dostižu visinu 60-100 sm. Sadite ih pojedinačno u saksije dubine 40 cm, ili više.

*Floribunda ruže – na svakoj stabljici imaju od 3 do 15 cvetova. Grmolikog su oblika. Lako se održavaju, otporne su na bolesti i zahtevaju minimalno orezivanje. Sade se pojedinačno u saksije najmanje dubine od 40 cm.

*Stablašice – veoma su dekorativne, prave princeze među ružama. Postoje uspravne i padajuće forme, a stablo dostiže visinu od 40 do 140 cm.

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia