Booking.com
Lifestyle

Restoranski bonton: Situacija u kojoj dame nemaju prednost

Restoranski bonton: Situacija u kojoj dame nemaju prednost
Foto: Pixabay

Mala škola bontona.


Ustaljeno pravilo da dame uvek imaju prednost ne važi u svim slučajevima, a posebno kad je reč o bontonu u restoranu. Muškarac prvi ulazi u restoran kako bi „istražio nepoznato područje“, tj. snimio situaciju i pronašao odgovarajući sto i prema potrebi pobrinuo se za rezervaciju. Dame imaju prednost prilikom izlaska iz restorana, a oni koji pridrže vrata zaradiće dodatni plus.

Kad je reč o rasporedu sedenja, muškarčeva je uloga da se smesti na stranu stola s koje jednostavno može da vidi konobara i signalizira mu da donese račun, piše Pun kufer.

U slučaju da vam nešto nije po volji s jelom, pozovite konobara i pristojno, ali bez odgađanja objasnite u čemu je problem. Nemojte previše čekati jer, ako počistite tanjir, teže ćete objasniti da vam se jelo ne sviđa.

Ako se odlučite za vino, imajte na umu da čašu valja držati za nožicu, a ne balon – ne samo zbog otisaka prstiju nego i zbog toga da se vino nepotrebno ne zagreva.

Ukoliko vas zbunjuje količina pribora za jelo, nećete pogrešiti ako uz svako jelo birate escajg koji je najdalji od vašeg tanjira – dakle, za prvo jelo onaj sasvim spolja i tako redom ka tanjiru. Nož se drži u desnoj, a viljuška u levoj ruci, a kada završite s jelom, viljušku i nož ostavite da stoje paralelno jedno s drugim. To je jasan znak konobaru da sa stola može da uzme vaš tanjir i pribor za jelo.

PRess Serbia