Booking.com
Festival News

Restoran Noma za čije se rezervacije čeka četiri meseca?

Noma_photo

Da li ste znali da postoji restoran za čije se rezervacije čeka četiri meseca?[divider]

Restoran Noma nalazi se na Greenlandic Trading skveru u Kopenhagenu, u nekadašnjem skladištu sa burnom istorijom i sa pogledom na luku. Počevši od lokacije, preko menija pa do detalja vezanih za boravak u restoranu, ova čitava gurmanska priča zvuči poprilično nestvarno.

Nomu je 2003. godine otvorio Rene Redžepi, koji je i danas vlasnik i glavni kuvar.  Sa prethodno prikupljenim iskustvom na različitim krajevima sveta, Redžepi je pomoću kuhinje proširio granice Danske. Posetioci ovog restorana u prilici su da degustiraju tradicionalna skandinavska jela, sa akcentom na sezonskoj hrani. Maštu će vam zagolicati i samo jedan primer popularnog jela – slatki škampi u listu sremuša. Nomin tim ne odustaje od traganja za novim idejama, zbog čega su poznati po otvaranju pop-up restorana u različitim državama sveta.

Noma je tri godine za redom proglašena za najbolji svetski restoran, a zatim je isti uspeh ostvarila posle godinu dana pauze. Korišćenjem različitih tehinka obrade hrane i berbom prvih sezonskih biljaka, Redžepi uspeva da proizvede jela koja nadmašuju granice ljudske percepcije ukusa.

Obrok u ovakvom restoranu ima svoju cenu, čiju osnovu čini strpljenje. Rezervacije se vrše po četiri meseca unapred, i u periodima kada je tim na putovanju zbog pop-up projekta, to se čini isključivo online. Poseban ugođaj moguće je iskusiti u private room-u ovog restorana, koji se nalazi sprat više i to sa pogledom na luku. Međutim, uslov je potrošenih 25 hiljada Danskih kruna, što je nešto više od 400 hiljada dinara. Zvuči nedostižno, zar ne?

Upravo zbog ovakve neobične priče, snimljen je dokumentarni film o ovom restoranu, koji predstavlja putovanje u misaoni svet kuvara Renea Redžepija, u režiji Pjera Dešampsa. Ovaj film biće prikazan na predstojećem 44. Međunarodnom filmskom festivalu FEST, a na nama je, za sada, da film pogledamo, a onda nam ostaje i da se nadamo da ćemo priču o Nomi jednog dana upotpuniti i sopstvenim iskustvom.

 

About the author

M M

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia