fbpx
Health and beauty Saveti

Razlog više da redovno pijete jogurt!

Jogurt dijeta: Smršajte zdravo i brzo za samo 7 dana

Evo zašto bi trebalo da pijete jogurt, barem dva puta nedeljno.


Naučnici tvrde da muškarci koji piju barem dve čaše jogurta sedmično imaju 20 odsto manji rizik od razvoja tih izrastaka, poznatih kao adenomi. Takođe, ovi muškarci imaju 26 odsto manji rizik da izrastak koji se eventualno i pojavi, postane maligni.

Tim naučnika sa Univerziteta u Sent Luisu kažu da ovi rezultati podržavaju prethodna istraživanja koja sugerišu da konzumiranje jogurta može da smanji rizik obolevanja od raka creva tako što utiče na vrstu i brojnost bakterija u crevima.

Adenomi i adenomski polipi su izrasci koji se formiraju na unutrašnjem zidu debelog creva ili rektuma. Oni su prekancerozni, što znači da ukoliko se ne tretiraju, mogu da postanu maligni.

Za potrebe studije, tim naučnika je analizirao ishranu i razvoj adenoma kod 32.600 muškaraca i više od 55.700 žena. Učesnicima su rađeni testovi od 1986. do 2012. godine, a svake četiri godine su popunjavali i upitnike o ishrani, između ostalog i to koliko jogurta konzumiraju.

U periodu od 26 godina koliko je trajala studija, kod muškaraca je razvijeno 5.800 adenoma i 8.100 kod žena.

Muškarci koji su konzumirali jogurt najmanje dva puta nedeljno imali su 20 odsto manji rizik od razvoja adenoma, u poređenju sa onima koji nisu jeli jogurt. Takođe, kod njih je rizik od toga da adenomi postanu kancerogeni manji 26 odsto.

Međutim, naučnici utvrdili da postoji veza između konzumiranja jogurta i razvoja adenoma kod žena. Zbog toga tvrde da je potrebno još studija kako bi se objasnio “mehanizam” ove veze, odnosno kako tačno jogurt smanjuje rizik od pojave adenoma. Za sada, smatraju da dva probiotika koja se nalaze u jogurtu smanjuju količinu karcinogena u crevima.

(mondo.rs/pixabay)

Loading...

Video nedelje

NIKOLA PETKOVIC - BEZOBRAZNA

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

LaClasse Couture

Prijatelji sajta


BG online

Vesti Dana

reporter

class=
class=

Iskoristite stalne popuste-Ulepšajte se!
ageless

Close