Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti Travel

Rastuća pojava opasnih stvorenja u morima: Otkrivena i na dodatnoj popularnoj lokaciji

Panika vlada na primorju: Vlasnici privatnog smeštaja spuštaju cene i do 50%

Naizgled bezopasna stvorenja mogu da predstavljaju ozbiljnu pretnju za ljude, pretvarajući odmor na plaži u rizičnu avanturu. O ovoj pojavi izvestio je italijanski list Il Messaggero.


 

“Italijanske obale, poznate po svojoj lepoti i biodiverzitetu, suočavaju se sa novom i zabrinjavajućom pojavom. U morima kod Apulije, Sicilije i Kalabrije, nedavno se pojavila vrsta vatrenih crva, izazivajući uznemirenje kod ribara i kupača”, navodi italijanski list.

Vatreni crvi su invazivna vrsta koja podseća na šarene stonoge i mogu narasti i do metar dužine. Poznati su po svojoj agresivnosti i sposobnosti regeneracije. Stručnjaci upozoravaju ribare da ne koriste noževe za njihovo uklanjanje, jer se crvi mogu regenerisati čak i nakon što ih se sekira.

Preporučuje se oprezan tretman ovih stvorenja, pa ukoliko ih uhvatite, savetuje se da ih bezbedno vratite nazad u more. Ova pojava predstavlja stvarnu pretnju za Južna mora, a za suzbijanje njihove populacije ključno je razumevanje njihovog porekla i navika.

Vatreni crvi su inače češći u tropskim regionima Atlantskog okeana, ali poslednjih godina primećeni su i u sve većem broju u drugim morima širom sveta, uključujući i Crnu Goru i Hrvatsku.

Na primer, nedavno su primećeni u plićaku na Korčuli u Hrvatskoj, kao i na fotografijama na društvenim mrežama koje su prikazivale njihovo prisustvo na plažama Budve u Crnoj Gori.

(24sedam.rs/pixabay)

PRess Serbia