fbpx
Booking.com
Home » Entertainment » Rano otkriven rak dojke je izlečiv!
Društvo Entertainment News Srbija Zanimljivosti

Rano otkriven rak dojke je izlečiv!

Kompanija Avon i Fond B92 obeležili Nacionalni dan borbe protiv raka dojke


Rano otkriven rak dojke je izlečiv – poruka je eminentnih stručnjaka, učesnika današnjeg panela kojim je kompanija Avon, u saradnji sa Fondom B92, obeležila 7. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, panel na temu “Značaj podrške u procesu lečenja raka dojke” otvorio jedržavni sekretar Ministarstvazdravlja, prof. dr Ferenc Vicko.“Rakdojke nije jedan od vodećih, već je vodeći uzrok smrtnosti među ženama u Srbiji u zadnjih 40 godina, ali videli smo da u zemljama Zapadne Evrope i u Americi mortalitet opada i dasu mogućnosti lečenja značajne“, izjavio je Vicko. „Što se tiče te sekundarne prevencije, ili ranog otkrivanja ili skrininga, pokušavamo da svake godine, svakog dana utičemo na našu zdrastvenu kulturu i ohrabrimo da se ide na preventivne preglede. Rak dojke je takav da se manifestuje tek posle dugog niza godina, a posle najmanje dve tri godine dođu u stadijum kad pacijent sam može da primeti promenu. I to nam daje dovoljno vremena za skrining da rano otkrijemo i kad rano otkrijemo onda bolest možemo da izlečimo. Naravno, pored toga nam je cilj i da lečimo i tu je Ministarstvo učinilo svoje i mogu ponosno da kažem da imamo lekove koje sad i neke evropske države nemaju.”

Okupljeni lekari i aktivisti su još jednom apelovali na žene da redovno obavljaju preglede ističući da nema razloga za strah s obzirom da su mehanizmi podrške i borbe protiv ove maligne bolesti dobro razvijeni, a bolest izlečiva kada se otkrije u ranoj fazi.

Rano otkriven rak dojke je izlečiv!

Govoreći o najčešćem zloćudnom tumoru kod žena, doc. dr Ivan Marinković, direktor Klinike za onkološku hirurgiju je istakao doprinos uspehu njegovog lečenja primenom najsavremenijih načina: Početak obaveznog organizovanog skrininga za rak dojke na državnom nivou, sve veća dostupnost digitalnih mamografa, ali i informacija koje doprinose podizanju svesti žena, dovode do otkrivanja raka dojke u ranijem stadijumu kod sve većeg broja žena. Rana dijagnostika omogućava ne samo velike šanse za izlečenje, već i za očuvanje ili rekonstrukciju obolele dojke, simbola ženstvenosti i materinstva.

Po smrtnosti od raka dojke, Srbija je druga država u Evropi, a u svetlu ovih podataka doc. dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“govorila je o neophodnosti sprovođenja preventivnih mera: „Na teritoriji Republike Srbije u toku je četvrti ciklus organizovanog skrininga raka dojke. Od početka sprovođenja ovog programa do kraja 2018. godine, prema podacima Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ otkriveno je oko 850 karcinoma dojke. Osnovni cilj ovog preventivnog programa je rano otkrivanje ove bolesti, što daje veće šanse za izlečenje i očuvanje kvaliteta života obolelih žena.“

Rano otkriven rak dojke je izlečiv!

Danas, kada je ova bolest i dalje jedan od vodećih uzroka smrtnosti među ženama u Srbiji i svake godine pogodi blizu 4000 žena u našoj zemlji, a gotovo 1600 njih godišnje izgubi bitku za život, od izuzetnog je značaja da se poruka da je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme pošalje što dalje.Deleći svoja iskustva, žene koje su se uspešno izborile sa rakom dojke i koje su nastavile da pomažu drugim pacijentkinjama, imaju značajnu ulogu u procesu izlečenja.

Značaj psihosocijalne podrške u lečenju raka i naučno je  dokazan  i ukazuje da obolele žene koje su bile uključene u rad psihoterapijskih grupa, čak i u terminalnim fazama bolesti, živele su duplo

Rano otkriven rak dojke je izlečiv!

duže od onih koje su kroz bolest prolazile bez ove podrške.navela je Slavica Simić, direktorka Savetovališta za žene obolele od raka dojke “Jefimija” zaključujući da je neophodno da se u svim onkološkim centrima uspostave  psiho-onkološka savetovališta koja bi obezbeđivala kontinuiranu psihosocijalnu podršku i rehabilitaciju  tokom celog procesa lečenja.

Obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke otpočelo je 2013. godine, na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Time je stvorena prilika da se poruka o značaju ranog otkrivanja raka dojke još jednom ponovi javnosti, kako tema ne bi bila aktuelna samo tokom oktobra, meseca kada se obeležava Svetski dan borbe protiv raka dojke.

Rano otkriven rak dojke je izlečiv!

 „U poslednjih nekoliko godina ima puno manifestacija podrške, dobija se utisak da ima puno organizacija i pojedinaca, ali često se može uočiti da je zapravo reč o procesu koji je iscepkan, nekoordiniran, bez neophodnog kontinuiteta. Veoma važno je da se sistemski uvežu sve snage i da se stvori veoma jak, predvidiv, precizan i sveobuhvatan, trajan mehanizampodrške od edukativnih i preventivnih aktivnosti, do podrške za vreme lečenja i posebno u fazi posle lečenja.“ – istakao je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

Za ovu veoma važnu temu kompanija Avon se na globalnom nivou zalaže od 1992, a u Srbiji ove godine proslavlja petnaestogodišnjicu Akcije za borbu protiv raka dojke.“Ponosna sam na naš jubilej, ali i na to što je naša pažnja u ovom periodu bila usmerena ne samo na podršku preventivi i dijagnostici, nego i na pomoć ženama kojima je dijagnostikovan rak dojke. Nastavljamo da podržavamo žene i onda kada žele da budu lepe, ali i kada je važno da budu jake i zdrave. Kao i do sada, ostajemo otvoreni i za saradnju sa svim institucijama i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjem raka dojke i svima koji prihvataju ovu temu kao svoju odgovornost.” istakla je Miroslava Marjanović Pavlović, direktorka kompanije Avon za Jadranski region.

Rano otkriven rak dojke je izlečiv!

Ovom prilikom dodeljeno je i priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke koje je ove godine pripalo Vesni Imbronjev, medicinskoj sestri Preventivnog centra Doma zdravlja Novi Sad, koja je i osnivač Asocijacije za unapređenje zdravlja, predavač na osnovnim strukovnim studijama Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu i ICEPS-a u Beogradu. U poslednjih deset godina o pravilnoj tehnici samopregleda dojki edukovala je čak 17 659 žena.

Podršku obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, pored televizija s nacionalnom frekvencijom, pružili su i štampani mediji, kao i gradovi Beograd, Niš i Novi Sad, osvetlivši pojedine objekte roze bojom. 

 

Za sve dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate Sanju Grekulović Kurćubić na sledeće brojeve telefona: 0646411128, 0113342955 ili na e-mail: sanja.grekulovic@olafmcateer.rs

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRessSerbia Video nedelje 321 Srbija

Naučite Italijanski sa Nevenom!

italijasnki jezik

Vremenska prognoza

RADIO “KOLUBARA”, – slušajte besplatno kvalitetan radio na internetu

RADIO KOLUBARA

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Booking.com

All Topics

Prijatelji sajta


BG online

 

class=

Iskoristite stalne popuste-Ulepšajte se!
ageless

RSS NEVEROVATNE PONUDE DANA:

REZERVIŠITE SMEŠTAJ BRZO I POVOLJNO!Booking.com

PRessSerbia-logo

PRessSerbia© 2022.

Ukoliko imate bilo kakvu sugestiju, savet, pitanje ili želite saradnju možete nam se obratiti putem emaila: office@pressserbia.com

PRess Serbia