Booking.com
News Travel

Putovanje bez vakcine – može, ali šta vas čeka posle granice?

Putovanje bez vakcine - može, ali šta vas čeka posle granice?

Spremili ste ze za putovanje, spakovali pasoš i rezultat PCR ili antigenskog testa, raspitali se oko svih pravila koja važe na granicama i sa sigurnošću znate da vam nije potrebna vakcina. Ipak, sa prvim korakom u novoj zemlji važe druga pravila i kovid mere različite od onih na koja ste navikli u Srbiji.


Naime, sve je više zemalja u kojima bez vakcine ne možete gotovo nigde.

Opšte je poznata činjenica da je najveći broj nevakcinisanih u našoj zemlji među mlađom populacijom. Takođe, sa druge strane, činjenica je da je među mladima i najveći broj njih koji bi negde van zemlje za predstojeće praznike.

Iako najveći broj zemalja traži neku od vakcina upisanih u kovid sertifikat kako bi se u zemlju ušlo, mnogi su pohrlili da pronađu pojedine evropske zemlje za koje je dozvoljen ulaz samo uz PCR ili antigenski test.

Međutim, na jednu činjenicu nisu računali – to što su granicu prešli bez neophodne vakcinacije ne znači da im vakcina nije potrebna da bi se u njoj kretali. Tako, u većini njih za obilazak najpopularnijih turističkih destinacija, ali i odlazak u najpopularnije kafiće, restorane i tržne centre ipak postoje određena ograničenja.

Izdvajamo zemlje u koje možete da putujete bez vakcine, ali to ne znači da vam ona neće biti potrebna za druge dostupne sadržaje koje biste kao turista voleli da vidite.

Albanija

Albanija kao zemlja sused Srbiji postala je izrazito popularna tokom letnjih meseci kada su naši turisti vrlo rado tamo odlazili na letovanja, a sve zbog činjenice da na granici ne traže potvrdu o vakcinaciji. I sad, u zimskim mesecima i u vreme novogodišnjih praznika mnogi u Tirani vide pogodnu destinaciju za proslavu Nove godine.

Na granici je ako nemate potvrdu o vakciniaciji dovoljno da posedujete negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati. Takođe, ova zemlja priznaje i potvrdu o preležanoj bolesti koja je validna do 6 meseci nakon izlečenja.

A šta kada uđete u Albaniju? Koje vas mere čekaju?

Za mlade koji su planirali u susednu zemlju važna je informacija da noćni život možda neće biti baš onakvim kakvim su ga zamišljali. Naime, zbog nepovoljnih korona brojki u Albaniji je na snazi policijski čas koji važi od 23 sata do 6 sati ujutru.

To konkretno znači da ako se mere produže do Nove godine istu biste morali dočekati u hotelskoj sobi ili apartmanu.

Takođe, maske su obavezne u zatvorenom prostoru na teritoriji cele zemlje.

Mađarska

Budimpešta je u godinama za nama jedna od omiljenih destinacija za srpske tursite naročito u vreme novogodišnjih praznika. Blizu je, povoljno je, istorijski bogato mesto sa odličnim šopingom, muzejima i banjama koje privlače naše i druge turiste.

Mađarsska je na listi retkih zemalja u koje nai građani mogu da uđu bez potrebe da su prethodno vakcinisani. Takođe, za naše građane je posebno primamljiva činjenica da ne samo da nije potrebna vakcina, nije potreban ni PCR test, pa se u ovu državu ulazi bez ikakvih ograničenja.

Ipak, postoji začkoljica. Iako vam na granici ne traže nikakvu potvrdu u Mađarskoj važe određena kovid pravila i tiču se upravo vakcinacije.

Naime, u državi je na snazi mera koja podrazumeva obaveznu potvrdu o vakcinacii kada ulazite u zatvorene delove restorana, sportsko-rekrativne centre, muzeje i drugo…

Takođe, i u Mađarskoj maska je obavezna u zatvorenom prostoru.

Slovenija

Naši građani kao jednu od opcija za proslavu Nove godine vide Sloveniju kao zemlju u kojoj takođe nije neophodna potvrda o vakcinaciji.

Naime, da biste ušli u Sloveniju ako nemate potvrdu o vakcinaciji potreban vam je PCR ne stariji od 72 sata, brzi antigenski test ne stariji do 48 sati, kao i potvrda o preležanom kovidu. Upravo sve to ulazi u takozvano RVT pravilo.

Dakle, neku od pomenutih potvrda morate imati sa sobom prilikom ulaska u većinu zatvorenih prostora u ovoj zemlji. Zato, neophodno je da pazite da ako ste uradili PCR ili antigenski test u referentnoj laboratoriji u Srbiji njegovo trajanje ne istekne nakon 72, odnosno 48 sati za antigenski test.

Ukoliko istekne, morate da radite novi na teritoriji Slovenije o svom trošku budući da Vlada Slovenije plaća testiranje samo građanima zemlje i onima sa potvrdom o trajnim ili trenutnim boravištem u državi. Sve to nije vam potrebno ukoliko ste vakcinisani. Ukoliko niste, ne možete ni u javni wc da uđete bez neophodnog dokumenta, kažu naši sugrađani koji su nedavno putovali na teritoriju ove zemlje.

Takođe, trenutno je u u Sloveniji zabranjeno okupljanje grupa ljudi koji nisu članovi jednog domaćinstva. Zabranjene su sve proslave, kulturni događaji, osim ako imaju fiksirana sedišta, od kojih će svako drugo biti slobodno.

Turska

Vrlo popularna novogodišnja destinacija za Srbe je Istanbul. I u ovu zemlju Srbi mogu samo sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili antigenskim testom ne starijim od 48 sati ukoliko nemate potvrdu o vakcinaciji.

Na ulasku u ovu zemlju svi putnici prolaze medicinsku proveru na simptome kovida 19, uključujući temperaturu, ali i nasumično PCR testiranje.

Pre dolaska u ovu zemlju potrebno je elektronski se prijaviti putem linka na sajtu vlade Turske. Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES kod koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja.

Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Blic

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia