Booking.com
Travel

Puket se sprema za prvi dolazak stranih turista?

puket

Jedna od zemalja koje ne odustaju od zatvorenih granica na veliko nezadovoljstvo turista željnih egzotičnih predela, svakako je Tajland. Ova azijska zemlja već nekoliko puta najavljivala je otvaranje za međunarodne turiste, ali u strahu da bi to donelo i zarazu u sredinu koja je uspela da stavi koronavirus pod kontrolu, finalne odluke su stalno odlagane. Međutim, čini se da je sada Tajland spreman za prvi dolazak stranih turista, svestan koliko ga zatvaranje košta ekonomski. Bar jedan deo Tajlanda, i to onaj koji je bio turistička „metropola“ zemlje, živopisni Puket.


 

Govoreći u hotelu Royal Phuket City u gradu Puket, ministar turizma i sporta Tajlanda, gospodin Chote Trachu vodio je radionicu čiji je cilj bio da svaka provincija napravi odgovarajući plan odgovora u slučaju da COVID-19 počne ponovo da se pojavljuje među stanovništvom. Na obuci je bilo 120 učesnika, a među njima je bio prisutan i guverner Puketa Narong Woonciew.

„Ovaj seminar smo odlučili da održimo sa ciljem formulisanja plana odgovora za prevenciju infekcije COVID-19. Takođe kako bi se uvežbalo delovanje Ministarstva turizma i sporta, kako na nivou centralne vlade tako i na regionalnom nivou, otvaranjem zemlje za dobrodošlicu strancima u smislu turizma i sportskih aktivnosti“, rekao je gospodin Chote.

Koronavirus i Puket: na koji način delovati kada se pojavi zaražena osoba među turistima ili lokalnim stanovništvom

„Nakon što se zemlja ponovo otvori za turiste, zaražena osoba se nekako može provući. Zbog toga moramo da imamo plan odgovora u saradnji sa Ministarstvom javnog zdravlja i Ministarstvom odbrane,“ dodao je on.

„Ako se utvrdi da je bilo koji turista zaražen, ne sme se dozvoliti širenje bolesti među ljudima. Ne bi trebalo biti panike, a službenici javnog zdravstva moraju dobiti mogućnost da istraže slučaj i kontakte. Turistička policija će imati za zadatak da locira osobu u istrazi sa Ministarstvom javnog zdravlja “, objasnio je gospodin Chote.

Gospodin Chote je istakao da se infekcija možda neće pojaviti odmah, zavisno od osobe.

„Postoje razni slučajevi. Ponekad se infekcija ne pokaže nakon 14 dana, ili čak 15 ili 16 dana. Svaka situacija je različita. Danas pozivamo sve zainteresovane strane u travel industriji da shvate kako da spreče bilo kakve infekcije, te da istraže osobu za koju se sumnja da je zaražena. Istina je najvažnija u srcu istrage bolesti i može kontrolisati širenje bolesti “, rekao je.

Čim se odobri prvi dolazak turista, njima će biti naglašena obaveza svih da nose maske, učestalo peru ruke te strogo vode računa o ličnoj higijeni. Gospodin Chote je istakao da su kineski turisti već počeli da pristižu u zemlju specijalnim turističkim vizama. Takođe, svi dolasci moraju da poštuju obavezan 14-dnevni karantin koji će najpre važiti za sve strane goste Tajlanda. Prvi turista kome je dozvoljen ulaz u zemlju bio je 41 kineski državljanin koji je u Bangkok stigao 20. oktobra, istakao je gospodin Chote.

Još 145 kineskih turista stiglo je u Bangkok specijalnim turističkim vizama u utorak (27. oktobra).

Zanimljivo je da trenutno zvaničnici Tajlanda pokušavaju da shvate kako je 57-godišnja žena iz Francuske dobila pozitivnu potvrdu za COVID-19 na Koh Samuiju, i to nakon što je prošao 14-dnevni karantin.

(travelmagazine/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia