fbpx
Health and beauty Reč psihologa Saveti

Psiholozi otkrili koje su NAJVEĆE GREŠKE roditelja u vaspitavanju dece

Zabranjeno deci davati imena animiranih ili filmskih likova: Uskoro novi zakon u RS
Foto: Pixabay

Obratite pažnju na to šta psiholozi navode kao najveće greške roditelja u vaspitavanju dece!


Vaše dete se bacilo nasred samoposluge i urla na sav glas. Šta da uradite? Da mu kupite sve što traži kako bi se najzad smirilo? Da ga zgrabite i nestanete iz prodavnice? Ili da ignorišite dreku i mirno nastavite kupovinu? I pored najbolje namere, kao roditelji često pravimo greške u vaspitavanju dece, a psiholozi kao najveće izdvajaju sledeće:

Prazne pretnje

Deci su potrebna jasno utvrđena pravila ponašanja. Treba da znaju granice do kojih smeju da idu i posledice koje će trpeti ako se ne pridržavaju pravila. Svest o tome daje im sigurnost. Međutim, ako samo pretite, a nikada ne sprovedete kaznu u delo, onda postižete suprotan ofekat. Dete više ne zna šta sme, a šta ne sme i gubi poverenje u roditelja. Mnoga deca na to reaguju upadljivim ponašanjem. Prema tome: ako već pretite, onda budite dosledni i sprovedite kaznu u delo.

Kažnjavanje

Kazna, inače, nije najbolje rešenje, jer ne pomaže detetu da samo izgradi moralne vrednosti. Umesto na pozitivno ponašanje, ono je svaki put usredsređeno na kaznu, odnosno na njeno izbegavanje. Na taj način ne može da razvija savest. Osim toga, kažnjavajući dete, roditelji rizikuju da poremete odnos s njjim. Ono se boji da će izgubiti roditeljsku ljubav i naklonost i gubi poverenje u njega. Iako kazna može da ukaže na nepoželjno ponašanje, nema recepta za pravilno kažnjavanje.

Psiholozi otkrili koje su NAJVEĆE GREŠKE roditelja u vaspitavanju dece

Sve mu dozvoljavate

Popuštate u pogrešnom trenutku

Naročito kada je dete u fazi inaćenja važno je da budete dosledni. Ako dete jednom ostvari svoj cilj tako što će se baciti na pod i početi da urla, ono še to stalno raditi. Međutim, ako vidi da takvim ponašanjem ništa ne postiže, vremenom će odustati.

Psiholozi otkrili koje su NAJVEĆE GREŠKE roditelja u vaspitavanju dece

Borite se za premoć

Izbegavajte direktnu konfrontaciju s detetom, odnosno pat pozicije u kojima svaka strana nastoji da istera svoje. Da li je zaista neophodno da na silu sprovedete svoju volju u delo ili je, možda, pametnije pribegnuti rešenju koje je prihvatljivije za oboje? Skretanje pažnje je dokazana metoda koja sprečava nepoželjno ponašanje. Da ne biste došli u situaciju da se borite za premoć s detetom, unapred postavite granice.

Izgnorišete signale

Deca ništa ne rade bez razloga. Zadatak roditelja je da otkriju šta stoji iza određenog ponašanja. Šta dete pokušava da mi kaže? Kakav je moj udeo u tome? Roditelji moraju da sagledaju kojim ponašanjem izazivaju određene reakcije i nepoželjno ponašanje deteta. Pozabavite se tim pitanjem i već ste na pravom ste putu.

Hoćete da oblikujete dete po svom

Dugo je vladalo uverenje da decu možemo “oblikovati” prema vlastitoj želji. Psiholozi kažu da je to potpuno pogrešno. Roditelji bi voleli da se dete ponaša na određeni način, ono to oseća, protestuje, a roditelji na to reaguju pritiscima. Na taj način upadate u začarani krug. Nemojte da posmatrate dete kao malo biće koje treba da se ponaša kako vi to zamišljate, već kao ličnost koja ima svoju vrednost.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Blic

 

Loading...

Video nedelje

NIKOLA PETKOVIC - BEZOBRAZNA

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close