Booking.com
Početna » News » Psihijatri apeluju na roditelje dece koja su svedočila krvoproliću na Vračaru: Ključno je 5 stvari…
Beograd Društvo News Srbija

Psihijatri apeluju na roditelje dece koja su svedočila krvoproliću na Vračaru: Ključno je 5 stvari…

PSIHIJATRI U SLUŽBI ŽRTAVA – Nakon tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, u kojoj je učenik sedmog razreda ubio školskog čuvara i više učenika, svi su u šoku.


Ova strašna tragedija najviše je pogodila đake i njihove roditelje koji ne mogu da se oporave. Pitali smo dr sci. med. Petra Vojvodića, psihijatra kako da roditelji razgovaraju sa decom koja su danas videla beživotna tela, krv i užas kakav se do sada nije dogodio na ovim prostorima.

– Pošto je sad ovo akutuna situacija, deca koja su bila na licu mesta treba da sada budu kod kuće, dalje od škole i mesta gde se sve to izdešavalo. Najvažnije da se deca sada osećaju sigurno, a to je moguće kod kuće sa porodicom. Da budu u sigurnoj zoni, porodičnoj atmosferi, da roditelji uzmu bolovanje i daju detetu vremena da obradi ovo traumatično iskustvo – kaže dr Vojvodić.

Ne moraju da prepričavaju šta se desilo

On ističe da decu ne treba siliti da pričaju o svemu što se desilo, zato što su ona sada u stanju šoka.

– Neko od učenika će biti ćutljiv, dislociran, gledaće u jednu tačku, neko će vrištati, plakati, neko će misliti da je baš ono krivo za to što se desilo. Roditelj mora da kaže detetu da će sve biti u redu, i da su sve njegove reakcije ok. Dete sada ne sme da se retraumatizuje, mora da se čeka da ono samo pločne da priča o tome.

Ako dete ne može da se smiri – treba mu stručna pomoć

Međutim, upozarava Vojvodić, ako je dete previše uzmemireno, ako gubi kontolu, povraća od straha, ne može da spava – treba otići kod psihijatra ili kod psihologa.

– I što je jako važno moj savet je da se deci sada ograniči dostupnost informacija. Televizija, vesti, telefoni, da se ograniče i da se obavezno sklone od njih jer ih to dodatno uznemirava. Sad im treba mir tišina, da se skupe, srede…Treba apelovati na Ministarstvo zdravlja i prosvete da se ovaj deci omogući urgentna psihološka pomoć i da se obezbede psihijatri i psiholozi po školama i ustanovama koji bi im bili na raspoloiganju. Da se organizuje radna grupa sa stručnjacima koji su obučeni da detetu pruže podršku.

Deca da ostanu kod kuće

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Septembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia