Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Prva pomoć kod ugriza buba!
Lepota i zdravlje Saveti

Prva pomoć kod ugriza buba!

Bez obzira koliko pazimo i kako se zaštitimo, ugrizi buba su neizbežni, posebno u proleće i leto. Saznajte kako vam priroda može pomoći da ublažite ranice i svrab.


 

Ugrizi izazivaju crvenilo, svrab, pa i bol. Najgore je još kada češanjem stvorimo ranice na koži. Zato, na vreme reagujte i potražite pomoć u prirodnim lekovima.

Oni moraju da imaju dovoljnu količinu aktivnih sastojaka: tanini, lako upijajuća ulja, prirodni enzimi, hranjive supstance, minerali (gvožđe, natrijum, magnezijumum, mangan) i da imaju malo kiselina (kiseline imaju tendenciju da pojačaju svrab).

Kora od banana – trljate kožu sa ugrizom korom od banane i sačekajte 30 minuta da bi sastojci počeli delovati. Ponavljajte svaki put kada se ponovo javi svrab. Inače, kora od banana je, takođe, dobra protiv akni, posekotina ili kod otvorenih rana.

Led – stavite nekoliko kockica leda u plastičnu kesu, pa zamotajte u peškir i stavite tu ledenu oblogu na bolno mesto. Led kod ugriza može biti dobra pomoć samo privremeno – da ublaži bol.

Prirodna ulja – gotovo svako prirodno ulje je dobro protiv ugriza buba. Utrljajte ga na ugriženo mesto i ponavljajte nekoliko puta na dan. Ipak, nemojte previše nauljiti ranicu. Ostavite koži vremena da upije ulje.

Blato – iako vam ni jedan doktor neće preporučiti ovaj tretman, mnogi ljudi tvrde da je blato puno nutrijenata i da vam može pomoći. Ipak, blato je puno i raznih bakterija, koje mogu izazvati određene infekcije. Tako da je odluka na vama.

Aloe vera – ova biljčica spada u najzdravije lekove prirode. Ne samo da će vam listić aloe ili sok ove biljke pomoći da uklonite svrab i otekline, nego će pomoći i da bol i ranice nestanu.

Pored ovog možete probati i sa medom, belim lukom i jabukovim sirćetom.

(lifepressmagazin/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia