Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Prva pomoć kod stomačnog gripa

grip

Simptomi koje imamo zbog stomačnog gripa su nam ponekad mrži od običnog. Ipak, postoje neke biljke i trikovi, koji vam mogu pomoći da ga pobedite.


 

Gastroenteritis ili stomačni grip je upala sluznice digestivnog trakta i uprkos imenu za njega nije odgovoran virus gripa. Najčešće ga izazivaju drugi virusi, a ponekad je reč i o ozbiljnim bakterijskim infekcijama. Svakako bi se trebali konsultovati sa lekarom ako vas “napadne” stomačni grip, ali prvu pomoć možete potražiti u vašoj kuhinji.

Srećom, najčešće nije reč o ozbiljnoj bolesti, iako je gastroenteristis vrlo mučan, jer ga prati proliv, povraćanje, mučnina, a često i povišena temperatura, groznica, slabost, vrtoglavica.

Osnovno je da pazite da ne dehidrirate, pijete mnogo vode, svežih sokova i čajeva.

Prvi koraci

Da ne biste gubili puno tečnosti jedite banane i jabuke (sa korom), a umesto kupovnih pića sa elektrolitma napravite svoje (u tekstu … pročitajte više). Najjednostavniji recept je da pomešate 1 kašičicu soli sa 8 kašičica šećera i sve to rastopite u 1 litri vode. Da biste poboljšali ukus možete dodati neki domaći sirup ili zeleni čaj.

Lagana pileća supica je takođe odlična, ali i rižina vodica. Konzumirajte i hranu bogatu probioticima i probiotičke jogurte.

Đumbir

Koren ove biljke može biti spasonosan kada je u pitanju ublažavanje mučnine i simptoma stomačnog gripa. Možete probati sa jednom do dve šolje čaja od đumbira ili jedite bombone od korena ove biljke.

Ekstrakt lista masline

Vrlo je delotvoran u borbi protiv ešerihije koli i bakterije helikobakter pliori. Možete konzumirati kapsule ili skuvati čaj od listova masline. Ukoliko često imate problema sa “heliko” bakterijom uvrstite ovaj čaj među svoja zdrava pića.

Čaj od cimeta

Cimet može da ublaži povraćanje i proliv. U šolju kipuće vode dodajte 1 kašičicu mlevenog cimeta ili 1 štapić cimeta, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite i popijte.

Kamilica, menta i celer

Čaj od kamilice ili mente umiruje stomak i može vam pomoći da ga očistite od virusa. Iako, zvuči neobično, probajte i sa čajem od celera. Kuvajte stabljike celera u  vodi 7 do 10 minuta. Procedite, pa pijte toplo.

(lifepressmagazin/pixabay)

PRess Serbia