Početna » Entertainment » Zanimljivosti » Proverite pismenost – ukoliko grešite u ovim osnovnim stvarima, nažalost, nemamo dobre vesti!
Zanimljivosti

Proverite pismenost – ukoliko grešite u ovim osnovnim stvarima, nažalost, nemamo dobre vesti!

Ovih 30 reči koristili su STARI SRBI, a mnogi su zaboravili njihova značenja

U poslednje vreme sve češće se govori o uticaju digitalnih tehnologija na opštu pismenost stanovništva. Proverite i vi svoju pismenost.


 

Srkaćenice, brzo kucanje, želja da što pre pošaljemo poruku, kao i količina komentara prepunih raznih grešaka koju možemo videti na interentu, utiču na sve manje baveljnje jezičkom kulturom.

Sve je veći broj mladih ljudi koji uspešno završavaju fakultete, postaju stručni u svojim oblasnima, odlično govore strane jezike, a nemaju ni osnovno poznavanje pravopisa i gramatike svog maternjeg jezika.

Koje su to greške koje možemo da vidimo gotovo svakodnevno?

Neznam

“Neznam” je bol u duši za svakog lingivstu i poštovaoca maternjeg jezika. Kada stoji uz glalole, rečca NE se piše odvojeno uvek sem kada je reč o sledećim slučajevima: nisam, nemoj, neću, nemam.

Obzirom

Iako ćemo često pročitati ili čuti na televiziji da neko govori ,,obzirom“ ne postoji situacija u kojoj je to pravilno. Uvek kada želimo da upotrebimo ovaj izraz kazaćemo: ,,s obzirom“.

Dali

Dali ti je jasno, baš zvuči kao svađalački komentar ostavljen u besu negde na internetu. Uvek kada želimo da postavimo pitanje u kome ćemo koristiti ovu konstrukciju, moramo napisati odvojeno – “da li”.

Izvinuo/la sam se

Glagol kojim iskazujemo da nam je žao zbog nekog postupka u infinitivu je izviniti, pa ćemo reći: izvinio/la sam se. Ukoliko kažemo izvinuo sam se, koristimo glagol izvinuti, koji baš i nema mnogo veze sa onim što zapravo želimo da kažemo.

Samnom

Izuzetno česta greška, iako je toliko puta ponovljeno da se uvek piše odvojeno – sa mnom.

Svo vreme, u vezi toga

Nažaost, ova greške česte su i kod fakultetski obrazovanih ljudi, izuzetnih stručnjaka, iako im se sve vreme u vezi sa tim greškama skreće pažnja.

Koje greške biste vi dodali na ovaj spisak?

(ddl.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia