Booking.com
Entertainment Knjige Kultura News

Promocija zbirke poezije Violete Dimitrić

Promocija zbirke poezije Violete Dimitrić
Foto: Božidar Vitas 

„Senke ljubavi“ opčinile publiku i napunile salu Udruženju književnika Srbije.


Promocija zbirke poezije “Senke ljubavi” Violete Dimitrić, književnice iz Beograda, održana je u nadahnutoj atmosferi u okviru Tribine „Francuska 7“, u prepunoj Svečanoj sali Udruženja književnika Srbije.

Promocija zbirke poezije Violete Dimitrić
Foto: Božidar Vitas

O knjizi i autorki govorili su Vidak Maslovarić, književnik i urednik Tribine „Francuska 7“, koji je ujedno i vodio ovo neobično i dinamično književno veče, i Verica Ilić, istoričar umetnosti.

Violeta Dimitrić je poznata TV autorka, urednica i voditeljka, a kuriozitet ovog njenog dela je što su pesme, vinjete i ilustracije pisane i slikane ručno, perom na posebnom papiru za pisanje mastilom u stilu srednjovekovnih majstora kaligrafije. Кaligrafkinja je bila Danica Veselinović.

Promocija zbirke poezije Violete Dimitrić
Foto: Božidar Vitas

– Ljubav je vrhovni postulat našeg postojanja. Mnogi ne shvataju da je Bog, u stvari, ljubav, koja nas prati kao senka, bilo da se ispoljava direktno ili skriveno. Lirska estetika je uočljivija u poetici što je raskoraku s postulatima ovog veka koji je usmeren na brzinu, tehnologiju, viralni svet, što govori o čovekovoj suštini i nasušnoj potrebi da sačuva i održi osećajnost – istakla je, između ostalog, autorka, otkrivajući da je rad na ovoj jedinstvenoj knjizi trajao dugo.

Najpre su oko godinu dana ispisivani stihovi i oslikavane stranice, a potom je oko dva meseca izrađivan reprint izdanja. Svaka knjiga će imati svoj numerički broj jer je reč o unikatnom izdanju.

– U ovom istorijskom trenutku nam je ljubav neophodna kako bismo izbegli narastajuće tragedije i stradanja širom planete. Samo zahvaljujući njoj možemo sačuvati princip stvaranja i večni ciklus opstanka života – dodala je književnica.

Lirika Violete Dimitrić je svojevrsni vapaj za povratkom ljubavi ljudskom rodu poput čuvene Munkove slike „Krik“ dramatično govori jedan njen stih zbirke “Senke ljubavi”.

Svečanu poetsku atmosferu oplemenio je muzički deo programa gde je numere na gitari maestralno izveo profesor dr Uroš Dojčinović.

Brojnu publiku su činili poštovaoci knjige iz mnogih profesija – glumci, istoričari, novinari, muzičari, slikari, pesnici, predstavnici institucija kulture.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia