fbpx
Health and beauty News Saveti

Prokulice – neprikosnoveni čuvari zdravlja i vitke linije!

Prokulice - neprikosnoveni čuvari zdravlja i vitke linije!

 

Prokulice su najbolje delimično kuhane, zbog toga što takve zadržavaju sve vitamine i minerale u sebi.


 

Prokulica ili kelj pupčar je vrsta kelja koja sadrži mnoge hranjive tvari potrebne za zdravlje. Sadrži mnogo indola koji smanjuju rizik od razvoja određenih vrsta raka. Imaju protuupalno delovanje i mogu povećati razinu energije u telu. Odlične su za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlade i gripa. Prokulice su najbolje delimično kuhane, zbog toga što takve zadržavaju sve vitamine i minerale u sebi.

Što sadrže prokulice?

Indoli

Prokulice sadrže velike količine indola, koji imaju antikancerogena svojstva i štite od nekih vrsta raka. Indoli su dušikovi spojevi koji stimulišu jetru. Istraživanja u SAD-u su pokazala da pospešuju metabolizam estrogena i njihovo izlučivanje iz tela.

Folna kiselina

Kao bogat izvor folne kiseline, prokulice imaju zaštitnu ulogu od raka pluća. Istraživanja su pokazala da niski nivoifolne kiseline u krvi mogu uticati na razvoj raka pluća, a stanice mogu postati podložnije formiranju tumora.

Vitamini

Osim folne kiseline, prokulice sadrže i vitamine B skupine (B1, B2, B3 i B6), vitamin C, vitamin A i vitamin K. Na 100 g sadrže 754 UI vitamina A, 85 mg vitamina C i 177 mcg vitamina K.

Minerali

Prokulice obiluju mineralima poput kalcijuma, fosfora, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, natrijuma i selena. Na 100 g sadrže 42 mg kalcijuma, 1.4 mg gvožđa, 23 mg magnezijuma, 69 mg fosfora, 389 mg kalijuma, 25 mg natrijuma i 1.6 mcg selena.

Vlakna

Prokulice su bogate vlaknima. Na 100g sadrže 3.8 g vlakana.

Zdravstvene prednosti prokulica:

Smanjuju umor i povećavaju energiju

Potiču formiranje krvi, čime se povećava dotok kisika u stanice

Potiču rast stanica

Čine kožu i kosu mekanom i sjajnom

Čiste creva i eliminišu zatvor

Jačaju imunološki sistem

Nutritivna vrijednost

100g prokulica sadrži 43 kcal, 3.4 g proteina, 9 g ugljikohidrata i 0.3 g masti.

Priprema

Vrlo je važno pridržavati se pravila o kuhanju prokulica kao bi se sačuvale sve njihove hranjive tvari. Prokulice je najbolje delimično prokuhati u trajanju od 6-7 minuta. Sve preko toga uništava ono najzdravije u njima.

Loading...

Video nedelje

MILICA TODOROVIC & MIRZA SELIMOVIC - AVET

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA