Booking.com
Početna » News » Problemi za srpske TURISTE- u inostranstvu ne može da se očita QR kod na sertifikatu?
News Srbija Travel

Problemi za srpske TURISTE- u inostranstvu ne može da se očita QR kod na sertifikatu?

Problemi za srpske TURISTE- u inostranstvu ne može da se očita QR kod na sertifikatu?

Putovanje u inostranstvo tokom predstojećih praznika doneće, po svemu sudeći, našim građanima puno stresa i glavobolje pošto države širom sveta gotovo iz dana u dan menjaju pravila ulaska u zemlju što zbog narastajućeg četvrtog talasa korone što zbog nadolazećeg novog soja – omikrona.


Nažalost, čak i kada mislite da ste prikupili svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u zemlje EU može se dogoditi da se na samoj granici “zacrveni” uređaj carinika na proveru vašeg QR koda.

Upravo to se dogodilo Beograđanki M. K. kada je pre dve nedelje stigla na srpsko-rumunski granični prelaz Vatin-Stara Moravica.

“Pre polaska u Rumuniju izvadila sam digitalni Zeleni sertifikat na sajtu E-uprave koji je, kako su tvrdili nadležni, napravljen baš za putovanja u zemlje Evropske unije. Međutim, kada sam stigla na granični prelaz i pokazala carinicima na mom telefonu taj digitalni zeleni sertifikat nastao je problem. Njihov uređaj nije mogao da očita QR kod mog sertifikata i sve vreme je pokazivao crveno”, jada se za “Blic” devojka.

Ipak, kako kaže, uspela je nekako da se snađe.

“Pokazala sam im u mom zelenom digitalnom sertifikatu datume kada sam primila prvu, a kada drugu dozu vakcine protiv kovida. Kada su to videli pustili su me da uđem u Rumuniju, ali su mi rekli da sledeći put odštampam potvrdu o vakcinaciji pa da pokušaju sa papira da očitaju QR kod”, prepričava M. K.

I u rumunskim lokalima QR kod se “crveneo”

Ni tu nije bio kraj problemima sa kovid propusnicom.

“U koji god restoran ili kafić da sam ušla u Rumuniji nisu mogli da mi očitaju moj digitalni zeleni sertifikat. Morala sam u svakom lokalu da pokazujem datume kada sam primila prvu, a kada drugu dozu vakcine. To je prilično frustrirajuće da svaki put objašnjavate da ste iz Srbije i da imate problema sa QR kodom, ali da ste se uredno vakcinisali”, naglašava devojka.

Pritom podvlači da njen zeleni digitalni sertifikat nisu mogli da očitaju pre nekoliko dana ni carinici na srpsko-rumunskom graničnom prelazu u blizini Zrenjanina.

Sličan problem imao je i čitalac “Blica” koji je nedavno putovao u Francusku pošto, kako kaže, ni u jednom lokalu u Parizu nije mogao da mu se očita QR kod na digitalnom zelenom sertifikatu, a isti problem imali su mnogi Srbi u Mađarskoj.

Kancelarija za IT: Pređite samo prstom na dole i ažurirajte aplikaciju

“Blic” je predstavio problem naših putnika Kancelariji za IT i elektronsku upravu i dobio neobičan odgovor koji bi prilično jednostavno mogao da reši sve muke naših ludi u EU sa zelenim digitalnim sertifikatom.

“Dobijali smo slične žalbe tek kada smo uveli te specijalne zelene digitalne sertifikate za zemlje EU. Potrebno je da ljudi samo ažuriraju aplikaciju na telefonu tako što će prstom preći preko ekrana na dole. Tada će se aplikacija ažurirati i moći će da se očita. Ne postoji nikakav drugi problem jer su sve zemlje EU umrežene i koriste isti digitalni sertifikat”, objašnjavaju u Kancelariji za IT i e-upravu.

Treba dodati da je za ažuriranje aplikacije neophodno da telefon ima pristup internetu. Ako se zna da na granični prelazima uglavnom se teško pristupa internetu savet je da se aplikacija ažurira pre dolaska na kontrolu kod carinika.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Blic

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia