Deca slušaju nastavu preko televizije i šalju domaće zadatke posredstvom interneta, ali i vi radite od kuće, tako da se “škola” i “kancelarija” sudaraju u nekoliko kvadrata. Nije lako ni vama ni njima, pa je zato važno da pronađete zajednički jezik i ovu situaciju prevaziđete što bezbolnije.

– Trudite se da ustajete u približno isto vreme, kako biste zajedno doručkovali i imali vremena da malo razgovarate o neobaveznim stvarima pre nego što vam počnu obaveze.

– Dogovorite se da u isto vreme budete vredni. Kada oni imaju časove i pišu zadatke, vi takođe radite, iako biste u tom trenutku možda radije kuvali ručak ili odmarali se. Važno je da oni vide da i vi imate obaveze slične njihovim, pa će biti posvećeniji učenju, a i vi ćete imati motiv da dok traje njihova škola završite najvažniji deo posla.

– Pošto je pretpostavka da vaš radni dan traje duže od njihovog školskog, objasnite im da vam je još izvesno vreme potreban mir za posao, a da se oni povuku u svoju sobu, da se odmore, ili da ostanu tu, ali da čitaju knjigu, slušaju muziku uz pomoć slušalica. Poželjno je da ispoštuju vaše radno vreme.

– Kada i vi završite posao, obavezno nagradite i sebe i decu nekim slatkišem, poslasticom koju volite, pojačajte muziku, igrajte neku društvenu igru… neka znaju da su obaveze tog dana gotove i da sada možete da se opustite.