Booking.com
Zanimljivosti

Preterana pažnja: 6 znakova da možda preterujete u pokazivanju ljubavi prema svom psu

Naučnici kažu: Psi možda mašu repom jer ljudi vole ritam
Foto: Pixabay

Naklonost prema našim ljubimcima je divna stvar, ali ponekad granica između ljubavi i preterane pažnje može biti tanka. Prepoznajete li sebe u prekomernom maženju vašeg četvoronožnog prijatelja?


 

Evo šest znakova da možda preterujete u pokazivanju ljubavi prema svom psu:

  1. Vaš pas je stalno na oprezu

Primetite li da je vaš ljubimac konstantno u stanju pripravnosti, moguće je da anticipira višak vaše pažnje koju možda ne želi. Obratite pažnju na t moguće znake da je vaš pas možda previše uzbuđen zbog vaše naklonosti.

proširene zenice
brzo treptanje
ukočene uši

  1. Promene u ponašanju

Ako vaš pas pokazuje znake promene uobičajenog ponašanja, kao što su skrivanje, depresija ili izbegavanje, možda mu vaša ljubav dolazi u prevelikim dozama. Ovo bi takođe moglo biti znak zdravstvenog problema, pa je važno posetiti veterinara.

  1. Povećan osip

Da li ste znali da stres može uzrokovati prekomerno osipanje? Ako vaš pas izgubi više dlake nego inače, to može biti znak da je pod stresom od preterane pažnje.

  1. Komplusivno ponašanje

U slučaju vaš pas počne da pokazuje kompulsivno ponašanje, kao što je prekomerno lizanje, lajanje ili žvakanje, to može biti znak da je izložen prevelikoj količini ljubavi.

  1. Povećan broj otkucaja srca ili dahtanje

Obratite pažnju na srce vašeg psa i disanje. Ako su povišeni, bez fizičkog napora, to može biti reakcija na preteranu ljubav.

  1. Preterano slinjenje i znakovi stresa

Slinjenje, šmrkanje usana, lizanje ili zevanje mogu biti znaci da vaš pas doživljava stres zbog vaše prevelike pažnje.

Znaci da niste dovoljno ljubazni sa svojim psom

Iako je moguće preterati sa ljubavlju prema psu, osoba može psu dati i premalo ljubavi. “Jedan od ključnih znakova nedostatka naklonosti kod pasa jeste ponašanje koje traži pažnju, što je oblik stresa ili anksioznost. Ova ponašanja mogu uključivati

-preterano lajanje
-cviljenje
-kopanje
-žvakanje
-dodirivanje šapicom

Iako je važno pokazati ljubav i pažnju vašem psu, ključ je u pronalaženju prave mere. Dopustite vašem psu da sam inicira kontakte za maženje i budite pažljivi na njegove znakove i potrebe. Tako ćete održati zdravu ravnotežu ljubavi i poštovanja prema svom najboljem prijatelju na četiri noge.

(objektiv.rs/pixabay)

Tagovi

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia