Booking.com
Početna » News » Društvo » PRESSSERBIA PREDSTAVLJA ŽENE KOJE SU PREPORODILE SRBIJU: IRENA VUJOVIĆ
Društvo EKO News

PRESSSERBIA PREDSTAVLJA ŽENE KOJE SU PREPORODILE SRBIJU: IRENA VUJOVIĆ

PRESSSERBIA PREDSTAVLJA ŽENE KOJE SU PREPORODILE SRBIJU: IRENA VUJOVIĆ

IRENA VUJOVIĆ POKRENULA PLUĆA SRBIJE – već odavno je poznata tradicija medija da na godišnjem nivou sabiraju top liste poput onih ko su najuspešniji ljudi iz biznisa i javnog sektora, zatim liste najmoćnijih u Srbiji iz prethodne godine i slično Međutim, retko smo imali priliku da baš u tim medijima zateknemo liste onih koji su zaista zaslužni za preporod Srbije na bilo koji način.


Portal PRESSERBIA.COM ovog puta pripremio je listu žena iz različitih oblasti poslovanja, a koje su svojim radom i zalaganjem uticale na to da Srbija ostvari vidljiv i važan napredak.


Uticaj na ekonomski, politički i društveni napredak Srbije poslednju deceniju izuzetno je snažan. Međutim, oblast koju su svi stavljali na čekanje i za neka bolja vremena ili su zanemarivali njen značaj više od trideset godina jeste ekologija. Svest građana jednako kao i prethodnih vladajućih garnitura, nije bila fokusirana na očuvanje naših resursa, pa je ekološka šteta rasla na svim poljima, prelazeći čak i granice naše zemlje.

Problem deponija nije samo skrajnuta tema u odnosu na standard društva, plate, penzije, proizvodnju i opšti rast ekonomskog tržišta, već je toliko dugo gorući i ugrožavajući da se više nije mogao ostavljati za kasnije. Rešenja za deponije davali su mnogi i stručni i politički faktori u našoj zemlji u prošlosti. Međutim, pravih rezultata, koji bi stigli iz pametnih i brižljivo urađenih planova, čija implementacija i realizacija nije podrazumevala zanemarivanje izvršnog dela, nije bilo.

Rešavanje deponija na ključnim punktovima, zelenim površinama, kao i njihov ozbiljno zagađujući sastav, kao da niko nije umeo da sagleda i reši na pravi način. Kako bi naš narod rekao: Nije kuća dok u nju ne uđe ženska ruka. Tako su i vidljivost problema, ali i vidljivost niza rešenja koja je pokrenula ministarka Irena Vujović, vrlo brzo došli u žižu javnosti.

Ministarka Vujović i tim koji je oformila odmah nakon preuzimanja dužnosti, kreirali su planove i projekte za izgradnju regionalnih centara za upravljanje otpadom.  Zahvaljujući tome Srbija će biti bogatija za osam modernih reciklažnih centara u kojima će gravitirati više od pedeset gradova i opština. Ovo je samo jedan u nizu velikih projekata ministarstva okrenut ka gorućem problemu u državi kada je reč o ekologiji. Sada se Srbija, po prvi put nakon dužeg vremena, suočila sa praktičnim i brzim rešenjima, zahvaljujući kako pametnom pristupu problemu, tako i istrajnosti ministarke Vujović da se realizacija izvrši u roku.

Ministarstvo zaštite životne sredine

Poteze mlade ministarke hvale i kolege sa domaće, ali i evropske političke scene, a neretko stižu pohvale i iz samog vrha Evropske Unije.  Ministarstvo ekologije našlo se i među prvima kada je o digitalizaciji usluiga ovog resora reč, a za Irenu Vujović inovacije su deo već ustaljene prakse. Ono zbog čega je građani Srbije naročito cene jesu njene aktivnosti izvan srpske prestonice. Tim ministarke Vujović posvećen je rešavanju problema na teritoriji cele zemlje podjednako. Zato deponije od Subotice do Niša nestaju neočekivanom brzinom, a mesta nekadašnjih izvora zaraze sada krase zelene površine.

Vujović: U Beogradu od sutra kreću zajedničke kontrole republičkih i gradskih inspektora
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Unapređenje životne sredine unapređuje i kvalitet života svih građana, a ministarka Vujović posvetila se tom zadatku na način na koji to nismo do sada navikli ni od jednog prethodnog ministra ovog ministarstva Građani Srbije žele adekvatna rešenja i po mogućnosti da ih dožive, pa je zato Irena Vujović na prvom mestu u našem serijalu o ženama kojima zaista pripadaju zasluge za preporod Srbije.

PREESSSERBIA.COM

 

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRess Serbia