Booking.com
Kultura Beograd News

Premijera “Ujka Vanje” u JDP-u

Premijera "Ujka Vanje" u JDP-u

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu premijera “Ujka Vanje” Antona Čehova koji se igra posle 70 godina – ovog puta u adaptaciji i režiji Egona Savina.


Savinov ”Ujka Vanja” je bez psovki i politike. Progovara o nesrećnim ljudima, zbog neostvarenih snova i neuzvraćenih ljubavi. Na sceni, kao ujka Vanja i doktor Astrov, glumci koje popularnost ne kvari, već dodatno obavezuje: Branislav Lečić i Nenad Jezdić, odani pozorištu, psihološki tanani i spremni za Čehova.

“Glumac mora da se pokrene, pogotovu kada igra naslovnu ulogu, kao ja Ujka Vanju, da zaronim u kompletnu psihologiju tog čoveka”, kaže glumac Branislav Lečić.

“Za to je potrebna i hrabrost i fina, tanana, delikatna hrabrost. Ne hrabrost ‘sada ću da skočim u hladnu vodu, pa ću da plivam’, već da se lišiš sebe, da vidiš gde su te dubine i zašto je Čehov najveći pisac”, ističe glumac Nenad Jezdić.

Čehovljevi junaci zaljubljuju se u one koji ih ne žele, zarobljeni su u prostoru i vremenu i zagledani u budućnost koja ne dolazi.

“Ni jedan proces nisam imao, i ni jedan tekst nisam tumačio bilo koji pisac da je u pitanju, a da sam više empatije, sirove, ‘suzne’ emocije imao nego sada, nad ovim sudbinama, ljudima”, kaže Jezdić.

Lečić kaže da je to ljudska sudbina koju umetnici i te kako mogu da podele sa publikom.

Uz Leku i Jezdu, Mariju Vicković, Bogdana Diklića, Dubravka Jovanovića, Aleksandra Nikolića zasluženo je i novi član ansambla JDP-a Milica Gojković.

Foto:

Izvor: PRessSerbia/RTS

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia