Booking.com
Početna » Entertainment » Premijera filma “ŠEVA”- Psihološka drama o prevazilaženju traume nanete seksualnim zlostavljanjem
Bioskop Entertainment

Premijera filma “ŠEVA”- Psihološka drama o prevazilaženju traume nanete seksualnim zlostavljanjem

Premijera filma “ŠEVA” Psihološka drama o prevazilaženju traume nanete seksualnim zlostavljanjem

Diplomski film “Ševa”, rediteljke Katarine Krstić, imaće svoju veliku premijeru 18. februara  (petak) u 20 h ,  u velikoj sali Kombank dvorane, ulaz je besplatan.


Ovaj događaj biće humanitarnog karaktera, a nakon premijere filma uslediće i tribina. 

Premijera filma “ŠEVA” Psihološka drama o prevazilaženju traume nanete seksualnim zlostavljanjemFilm ”Ševa” je psihološka drama koja obrađuje emotivnu i vrlo osetljivu temu seksualnog nasilja u periodu puberteta. Film prati odrastanje mlade devojke Ive koja po dolasku u Beograd na fakultet kroz susret sa Vukom, drugom iz detinjstva, mora da se suoči sa potisnutim traumama i strahovima koji su joj nanete u detinjstvu.

Glavne uloge poverene su poznatom mladom glumcu Darku Iviću u ulozi Vuka, talentovanoj i perspektivnoj Snežani Džogović u ulozi Ive, kao i Tanji Živković Petrović u ulozi Jelene. 

Ova tema je veoma važna i društveno angažovana, jer je nasilje kod dece u početnim godinama puberteta veoma izraženo, ali ne i propraćeno u dovoljnoj meri. Kao uzrok vršnjačkog nasilja i nedovoljnog obrazovanja maloletnika, u kasnijim starosnim dobima neretko dolazi do seksualnog zlostavljanja i nasilja nad ženama. Ukoliko se ovakvi vidovi nasilja ne preduprede na vreme, slučaj može krenuti u tragičnom smeru. Ne smemo dozvoliti da se žrtve bore same sa sobom, prebacujući krivicu na sebe, kako ih okolina ne bi gledala drugim očima. Sa druge strane, i napadač se može osiliti te postati još snažniji predator.

U Srbiji je poslednjih godina sve učestalije nasilje među tinedžerima, da li je reč o vršnjačkom ili seksualnom nasilju, da li se dešavalo „na ulici“ ili u školi… Možemo samo pretpostaviti koliko se više slučajeva dogodilo nego što je prijavljeno.

Na tribini će govoriti Igor Jurić ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu (Fondacija Tijana Jurić) i Tanja Ignjatović, psiholog iz Autonomnog Ženskog centra.
U razgovoru sa rediteljkom filma pokušaće da ohrabre žrtve da pobede traume ali i da edukuju posetioce kako da prepoznaju manipulatora, pronađu osobu kojoj dovoljno veruju, podele problem sa nekim, I kako izgleda proces u kom žrtva dolazi do suočavanja i prevazilaženja traume.
Tribinu će voditi novinarka Ivana Zarić.

Sve više nasilja dešava se u manjim sredinama, pa će premijera filma imati i humanitarni karakter, a prikupljena sredstva biće donirana sigurnoj kući u Vlasotincu. 

Tags

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia