Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Saveti » PREHLADA ILI KORONA: Evo kako ćete RAZLIKOVATI ova dva stanja!
Lepota i zdravlje Saveti

PREHLADA ILI KORONA: Evo kako ćete RAZLIKOVATI ova dva stanja!

"Predložićemo četvrtu i petu dozu": Potencijalno rešenje za srpske putnike sa kineskom i ruskom vakcinom?

Drugačiji su…


Kašalj, povišena temperatura, bolovi u mišičima, malaksalost-simptomi koji se javljaju kod većine virusnih oboljenja, takođe kod obolelih od prehlade i COVID-19 infekcije. Kako razlikovati ove bolesti i koje su sličnosti i razlike? Prehlada i COVID su bolesti respiratornog trakta virusnog porekla. Vrlo su infektivne i lako se prenose sa jedne na drugu osobu.

Simptomi prehlade započinju znatno brže, naglo, kraće traju i slabijeg su intenziteta. Oni su veoma blagi do umereni, a komplikacije su veoma retke. Kod COVID-19, period inkubacije je 2- 14 dana, u proseku 5-7 dana. Za razliku od prehlade, COVID-19 daje vrlo raznoliku kliničku sliku, od asimptomatskih slučajeva koji imaju minimalne simtome ili ih uopšte nemaju i koji su značajni prenosioci bolesti, do veoma teške kliničke slike i znatno ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Povišena temperatura je jedan od najčešćih simptoma i javlja se kod najvećeg broja bolesnika obolelih od COVID-19 . Visoka temperatura je uvek prisutna u slučajevima srednje teškog i teškog oblika bolesti, i može trajati više dana, često i 15 dana od početka bolesti.

Obično je dužina trajanja povišene temperature u korelaciji sa težinom bolesti. Kašalj kod COVID-19 je suv i po pravilu pratilac zapaljenja pluća.

Suv kašalj vrlo često prati otežano disanje. Ono izaziva osećaj straha i ugroženosti i udruženo je sa zamaranjem, koje kod ovih pacijenata često perzistira i više nedelja od iščezavanja ostalih simptoma. Osim tegoba od strane respiratornog trakta, kod obolelih od COVID-19 su često zahvaćeni i ostali sistemi organa.

Najčešći nerespiratorni simptomi su: dijareja (kod 5-30% pacijenata prema razlicitim podacima), konjuktivitis, zahvaćenost jetre i bubrega, promene na endotelu krvnih sudova i sklonost ka trombozi.

Kod obolelih od prehlade kod kojih su dominantni kijavica i sekrecija iz nosa, mijalgija (bolovi u mišićima), glavobolja i gušobolja.

Mere zaštite koje se savetuju su: nošenje zaštitne maske po već utvrdjenim propisima, pranje ruku u trajanju od 20 sekundi, izbegavanje kontakta sa obolelim osobama, dezinfekcija i čišćenje okolnih predmeta , mere samoizolacije, izbegavanje dodirivanja sluzokože očiju, nosa i usta.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRess Serbia