Booking.com
Početna » News » Preduzetnički um, ministarska pozicija!
Društvo EKO News

Preduzetnički um, ministarska pozicija!

Preduzetnički um, ministarska pozicija!

Srpske državne insitucije polako su ušle u fazu svođenja računa i sabiranje rezultata za tekuću 2021. godinu. Ono što je, između ostalog, osvojilo javnost pethodnih jedanaest meseci jesu projekti pristigli iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, iako su neki sumnjali u izbor ministarke Irene Vujović na čelo ovog ministarstva.


Ekološki problemi u Srbiji stari su više od tri decenije i nijedna prethodnica nije uspevala da se sistemski izbori sa tim izazovima. Nedugo nakon preuzimanja funkcije, Irena Vujović pokazala je da ima praktičan preduzetnički um i da je njen tim brzo pronašao projektna rešenja kako bi se sanirao najveći ekološki problem – istorijske deponije, rasejane širom Srbije.

Rešavanje problema tako što će se selektivno uklanjati otpad prema kategorijama, nije dao naročita rešenja, predugo je trajalo i zahtevalo budžet sa kojim se Srbija nije mogla nositi.

Ono što je donelo prave pomake i učinilo da više od polovine Srbije “prodiše” jesu projekti koje je ovo ministarstvo lansiralo pre nekoliko meseci. Deponije koje su stvarane na javnim površinama, ali i u fabrikama koje su mahom bile predmet ili privatizacije ili stečaja, nakupljale su se širom Srbije, pa je problem počeo da pravi čak i ambalažirani otpad, jer se vremenom raspao. Ovde se radi o pretežno opasnom otpadu koji u velikoj meri utiče na zagađenja vazduha, vode i zemljišta, a stoji na istim mestima širom zemlje poslednjih 20 i više godina.

Nakon detaljne analize deponija, ministarstvo Irene Vujović započelo je masovne akcije prema formiranim projektima, pa je donet zaključak da se otpad mora uklanjati kumulativno i odjednom do nultog stanja i sa svih lokacija širom Srbije. Stajanje opasnog otpada dugi niz godina, kao i njegovo potpuno uklanjanje nije dovoljno, pa su u ekološkoj startegiji uključene i druge aktivnosti koje direktno utiču na poboljšanje kvaliteta životne sredine. Takav jedan primer je i uklanjanje 450 tona opasnog otpada iz kompleksa EI NIš, ali i sufinansiranje masovne akcije pošumljavanja i zamena kotlarnica, kako bi se, dugoročno gledano, oporavio kvalitet vazduha.

Da se podsetimoSirene za radijacijsko-biološko-hemijsku opasnost (RBH) oglasile su se u noći između 14. i 15. novembra 2006. godine u Pančevuzbog ekstremno visoke koncentracije benzena i sumpora u vazduhu. U Pančevu je prvi put podignuta RBH uzbuna, a utvrđeno je da je za trovanje vazduha odgovorna HIP PetrohemijaNarednih dana pred Vladom Srbije i u Pančevuzbog visokog zagađenja vazduha usledili su protesti građana kojima se priključio i predsednik opštine Pančevo Srđan Miković. 

Izvor: Tajmlajn.net

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Oktobar 2023
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia