Booking.com
News Beograd Društvo Srbija Svet Travel

Predsednik Srbije odlikovao Al Sisija: Egipat je bratska zemlja i zajedno ćemo uraditi mnogo za budućnost!

Predsednik Srbije odlikovao Al Sisija: Egipat je bratska zemlja i zajedno ćemo uraditi mnogo za budućnost!

Veliki je uspeh predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpske diplomatije to što predsednik Egipta Al Sisi u trodnevnu posetu Srbiji dolazi iz Nemačke, a zatim putuje u Francusku kod predskednika Makrona


Za velike zasluge u razvoju odnosa Srbije i Egipta predsednik Vučić je Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovao egipatskog lidera. Počelo je potpisivanje sporazuma u okviru deklaracije o strateškom partnerstvu.

 Ova poseta za nas ima istorijski karakter. Neretko volimo da nešto zovemo istorijskim, ali obnova naše saradnje je nešto što će mnogo toga doneti u budućnosti našim narodima. Uveren sam da će današnji sastanak dati snažan impuls daljem razvoju naših odnosa – rekao je Vučić.

abdel sisi odredn 20072022 0007 optimized– I to je tek početak, dogovorili smo učešće na svim sajmovima u budućnosti, i verujem da ćemo imati mnogo češće kontakte i posete. Ja želim da se zahvalim Al Sisiju zato što je pravo iz Nemačke došao u Beograd. On u petak ide u Pariz, u posetu Makronu, i ja sam mu zahvalan što je između te dve važne posete došao u Srbiju – kazao je predsednik Srbije.

vucic sisi 1 20072022 0006 optimizedVučić kaže da je sa Al Sisijem pričao o mnogo konkretnih tema, i da je siguran da ćemo ustanoviti dobru saradnju o prodaji žitarica.

– Dobili smo sertifikat i za jabuku, očekujem i za goveđe meso. A ono što smo ustanovili ovde da do početka oktobra usaglasimo dogovor o slobodnoj trgovini. To bi na primer značilo da bi mi imali limun bez dodatnih carinskih opterećenja, dok bi oni imali najbolje jabuke, da navedem primer – kazao je on.

srbija egipat sporazumi 20072022 0011 optimizedPredsednik kaže da će sutra biti održana manja vojna vežba i prikaz naoružanja u Nikincima.

– Oslanjamo se jedni na druge u ovim teškim vremenima, i pokazaćemo ono što mislimo da je korisno i da može biti od interesa za Egipat – rekao je on.

Vučić je rekao da je pitao Al Sisija kako je moguće da je uspeo da izgradi više od 5.000 kilometara auto-puteva, i da želi iskustva Egipta da iskoristi u našoj zemlji.

abdel sisi sastanak 20072022 0001 optimized– Nisam zadovoljan iako smo mnogo uradili, uvek mora više i bolje. Dobio sam značajna saznanja, naučio sam mnogo toga, i verujem da ćemo deo toga uspeti da sprovedemo u našoj zemlji. Za nas je važno da uspostavimo saradnju među našim kompanijama, o čemu će više razgovarati delegacije na Biznis forumu. Već su neki dogovori postignuti, posebno među hemijskim kompanijama – kazao je predsednik.

abdel sisi sastanak 20072022 0003 optimized

Obraćanje Abdela Fataha Al Sisija

– Moja je čast da po prvi put budem vaš gost i zahvaljujem na velikom gostoprimstvu od strane vaše države i vašeg naroda – rekao je predsednik Egipta.

– Uvek ste dobro došli u svoju drugu domovinu – rekao je egipatski predsednik.

– Nadam se da će potpisani memorandumi doneti još jaču saradnju među našim zemljama. Mi imamo istorijske veze od 1908. godine, koja je postala još jača šezdesetih godina – kazao je Al Sisi.

On je dodao da je tema razgovora bila politika, nauka, ekonomska saradnja i o drugim stvarima, pogotovo o investicijama.

– Pričali smo i o situaciji u Palestini, Libiji i Ukrajini, i kako to utiče na svetsku ekonomiju, gde bi naše dve države trebale da sarađuju. Egipat je zemlja koja želi da se sve reši mirom, i uvek ćemo potencirati mir – rekao je El Sisi.

Predsednik Egipta je dodao da će u Šarm el Šeiku biti održana konferencija o klimatskim promenama, i pozvao je predsednika Vučića da prisustvuje.

– Zahvaljujem se na vašem gostoprimstvu i na ordenu koji ste mi uručili. Nadam se da ćemo u sledećem periodu dalje razvijati našu saradnju. Hvala vam gospodine predsedniče.

Počeo biznis forum

Poslovni forum Srbija – Egipat u organizaciji Privredne komore Srbije počceo je u Palati Srbija uz učešće brojnih domaćih i egipatskih poslovnih ljudi i najviših zvaničnika dve zemlje.

Na početku foruma učesniciima su se obratili predsednici Egipta i Srbije, Abdel Fatah al Sisi i Aleksandar Vučić.

U biznis forumu učestvuje više od 30 kompanija iz Egipta i oko 100 privrednika iz Srbije.

srbija egipat sporazumi 20072022 0024 optimizedNa prvoj sesiji govoriće ministarka trgovine, tuzrizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministarka indsutrije i trgovine Egipta Nevin Gamea, predsednik Federacije egipatskih indsutrija Mohamed Zali al Havedi i predsednik Federacije trgovinskih komra Egipta Ibrahim Mahmud al Arabi. Uoči foruma održane su prezentacije Razvojne agencije Srbije “Zašto investirati u Srbiju” i Federacije egipatskih, afričkih i mediteranskih komora “Poslovati sa Egiptom”.

Nakon foruma planirani su susreti srpskih i egipatskih kompanija iz sektora poljoprivrede, gradevinarstva i infrastrukture, energetike, zdravstva, turizma, telekomunikacija i Informatičkih tehnologia.

Prethodno je, tokom bilateralnog sastanka zvaničnika dveju zemalja, potpisani memorandum o saradnji u nizu oblasti.

Među potpisanim dokumentima je i Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Egipta u oblasti poljoprvrede Branislav Nedimović i ministar spoljnih poslova Samih Šukri.

Predsednik Egipta je poručio srpskim privrednicima da su uvek dobrodošli u Egiptu, kako bi razmenjivali iskustva sa svojim kolegama.

– Na primer mi smo imali problema sa energijom. Baš sam pričao predsedniku Vučiću, mi smo 2014. godine imali deficit električne energije. A sada imamo viškove, isto kao i sa gasom. Takođe bih hteo da dodam da smo zadnjih 7-8 godina radili na infrastrukturi. Radimo oko 6.000 projekata vrednosti oko 8 milijardi egipatskih funti – kazao je on.

Al Sisi ističe da Srbi u Egiptu mogu da nađu mnoge prilike za poslovanje.

– Rekao sam predsedniku Vučiću da hoćemo da gradimo 4.000 kilometara brzih pruga. Ali da ne dužim, mi želimo da sarađujemo sa vama i radujemo se tome – poručio je predsednik Egipta srpskim privrednicima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku obraćanja najavio da otvaranje direktne avio linije Beograd-Kairo.

– Koliko nama Egipat znači govori činjenica da je Kraljevina za prvog ambasadora u vašoj zemlji postavila velikog pesnika Jovana Dučića. Zaista sam fasciniran svime što sam video u filmu koji je predstavio egipatske projekte – rekao je predsednik Vučić.

On je dodao da se nada da će do kraja oktobra biti završeni pregovori o uspostavljanju slobodne trgovine među našim zemljama.

– U svim oblastima možemo da napredujemo i da radimo više. Želim samo da poručim nešto egipatskim privrednicima. Mi imamo stabilne javne finansije, i da je nivo javnog duga u odnosu na BDP 53 odsto, što imaju dve ili tri zemlje u Evropi. Istovremeno smo prvak u regionu po privlačenju stalnih direktnih investicija, 3.2 do 3.5 milijardi evra na godišnjem nivou dođe u našu zemlju – kazao je predsednik.

abdel sisi docek 20072022 0027 optimizedVučić ističe da Srbija pruža brigu za svakog investitora, i pomenuo je turizam.

– Srbi vole Egipat, idu tamo i ići će još više. Ja sam se našalio, i kad turisti razmišljaju da ne odu u Egipat zbog jedne ajkule, nijedan Srbin neće napustiti Egipat. Nama ajkule ne mogu ništa, uživamo u egipatskom divnom Crvenom moru. Hvala vam na divnom gostoprimstvu. I dođite kod nas da uživate, imamo fantastične ski centre i planine – poručio je predsednik Vučić.

Podsetimo, ovo je prva poseta predsednika Egipta nakon 35 godina.

PRessSerbia.com/Ata images

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia