Booking.com
Travel

Predivna zelena oaza u Njujorku: 8 zanimljivosti o Sentral parku koje možda niste znali

central park

Otkrivamo vam skrivene tajne omiljenog parka Njujorčana i obavezne stanice većine turista.


 

Južni deo parka, koji je manje rustičan i formalniji, osmišljen je da podseća na Njujork i njegova okolna bogata predgrađa. Malo severnije ćete videti brda i šume, i klupe što treba da vas podseti na severni deo grada.

Park je verovatno izgrađen kako bi podigao vrednost nekretnina stanovnika u okolini.

Vlasti u Njujorku su 1853. godine odlučile da dopuste izgradnju prvog američkog raskošnog parka na javnom mestu. Iako je tačno da su neki bogati Njujorčani želeli predivni park poput onih u Londonu, najverovatnije je da su vlasti dozvolile izgradnju parka kako bi podigle vrednost nekretnina u okolini.

Cijena Sentral parka skoro ista kao cijena čitave Aljaske

Kupovina parka, koji se prostire na 3.4 kvadratna kilometra koštao je Njujork 7.4 miliona dolara, a Aljaska, koju su SAD kupile od Rusije, koštala je 7.2 miliona.

Prvi čovek koji je predložio ideju izgradnje velikog gradskog parka

Postoji više teorija ko je predložio izgradnju Sentral parka, ali je najverovatnije to bio Vilijam Kulen Brajan, pesnik i urednik New York Evening Post-a budući da je još 1844. godine pozvao na izgradnju novog parka ističući da je dobro za zdravlje ljudi, ali i za ceo grad.

Javno takmičenje za uređenje parka

Na javnom takmičenju za uređenje parka 1858. godine su među 32 učesnika pobedili Frederik Lou Olmsted i Kalvert Voks. Uslovi uređenja parka su bili veoma specifični i zahtevali su glavnu fontanu, mesto za održavanje parada, četiri unakrsne ulice,mesto za izložbe ili koncertnu salu…

Olmsted je mrzio dečje igre u parku

Olmted je smatrao da je park osmišljen za šetnju i opuštanje, a ne za trčkaranje i skakanje dece. On je mislio da deci treba zabraniti da se igraju na travi.

Ovčja livada

Na prepoznatljivoj Ovčjoj livadi u Sentral parku nekada je stvarno postojala ovca. Iz estetskih razloga, Olmsted je želeo ovcu, koja je tu bila sve do 1934. Godine

Zašto su ulice u Central parku zakrivljene?

Ulice u Central parku su osmišljene kao zakrivljene kako bi sprečile održavanje konjskih trka. Izgleda da ovakvi planovi nisu uspeli da uspore bicikliste budući da je pre dve godine Njujork Tajms objavio tekst o nezgodama u parku, do kojih dolazi zbog trkanja biciklima.

(nacionalnageografija/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia