Booking.com
Početna » Travel » Pre putovanja, dobro se raspitajte o običajima zemlje u koju idete. Evo zbog čega…
Svet Travel Zanimljivosti

Pre putovanja, dobro se raspitajte o običajima zemlje u koju idete. Evo zbog čega…

5 tipova putnika! Kojem vi pripadate?

Lokalni običaji zemlje koju turisti posećuju vrlo često mogu da iznenade.


Ukoliko putujete u Grčku treba da imate na umu da većina toaleta ima loše kanalizacione cevi i toalet papir ne može da ode kada pustite vodu. Za Amerikance je tipično da traže bakšiš gde god da krenete – od konobara do hotelskog osoblja. Očekuje se da na restoranske račune dodate između 15 i 25 odsto bakšiša.

U Južnoafričkoj Republici morate pojesti ono što vam se da jer se negiranje može shvatiti kao znak nepoštovanja i može uvrediti lokalce. Lokalna plemena počastiće vas specijalnim jelom koje se neretko sastoji od insekata ili organa životinje.

One koji putuju u Istanbul savetuju da ponesu čepiće za uši jer bi ih svako jutro vrlo rano mogao probuditi zvuk ezana koji se širi Istanbulom iz velikog broja džamija. U Poljskoj ćete morati da plaćate odlazak u toalet pa pripremite uvek sitan novac.

U Kini ne važi zapadna politika “pojedi sve s tanjira”. Ukoliko to uradite, domaćin će misliti da želite još hrane i može se uvrediti.

Ako koristite voz kao prevozno sredstvo u Indiji morate biti spremni na tuču pri ulasku u voz. Međutim, ostatak vožnje biće prijatan jer su veoma kulturni i izviniće vam se ako vas slučajno dotaknu, piše Klix.ba.

Meksikanci su vrlo srdačni ljudi pa nemojte da vas iznenadi ako vam se neki od njih “unese u lice” dok budete razgovarali. Dok se u Engleskoj ili Nemačkoj to smatra napadom, Meksikancima je to izraz prijateljstva.

Francuzi vole da se ljube i prilikom svakog pozdravljanja poljubiće vas dva puta u obraz. Za razliku od većine zemalja, u Bugarskoj pomeranje glavom levo-desno znači “da”, a gore-dole znači “ne”.

Pre nego što spakujete kofere, dobro se raspitajte o zemlji u koju idete i njenim običajima kako bi vam odmor bio što prijatniji.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia