fbpx
Health and beauty News

Pravilna nega za zdrave i jake nokte!

Jeste li primetili kako vam se nokti ‘rascvetaju’ ili kožica oko noktiju postane suva dan-dva nakon što ste bili na manikuri? Premda se ti problemi, kao i zanoktice, mogu brzo i lako rešiti to je ipak pokazatelj lošeg zdravlja noktiju. Nemojte to olako shvaćati.

Evo šta o tome kažu stručnjakinje Debora Lipman, osnivačica i kreativna direktorka istoimene kozmetičke linije te Eva Šamban, dermatolog, o zdravijim i čvršćim noktima.

Ne režite kožicu

Lipmann se protivi rezanju kožice oko nokta. ‘Koža je najveći organ, a kožica je njezin završetak i ona treba ostati gde jeste kao prepreka bakterijama’, kaže Lipman. Sigurnije je i zdravije ako kožicu oko nokta samo potisnete štapićem. Imate li zanokticu pažljivo je odrežite. Prvo čistom i vlažnom vatom pređite preko nokta i kožice. Komadić uzdignute kožice koji ostane je mrtvi deo kože i samo njega pažljivo odrežite. Ni slučajno ne režite i kožicu okolo jer će izgledati neuredno i otvoriće se ranica.

Ne menjajte oblik nokta

Trendovi u oblikovanju noktiju se neprestano menjaju od ovalnih ili ravnih do ‘špicastih’. Međutim, najbolji oblik je onaj koji pristaje vašim rukama. Lipmann naglašava kako nokti mogu produžiti te popraviti celokupni izgled ruke. Ne menjajte oblik noktiju jer ćete ih time oslabiti.

Ne koristite nokte kao alat

Događa se da nokte koristite za otvaranje kutija, struganje, guljenje…. To je loša ideja jer riskirate da vam se nokat izokrene, ali i druge nezgode. ‘Beli dio nokta, kojeg još nazivamo i područjem stresa, s vremenom će postati slabiji i puknuti. Dakle svesno pazite na to za šta koristite nokte’, kaže Lipmann.

Uravnotežena prehrana

Kako i u ostalim telesnim funkcijama tako i kod noktiju, prehrana ima važnu ulogu. Doktorica Šamban preporučuje što više proteina. ‘Nokti se sastoje od proteina, tako da je prva stvar koju možete isprobati je dodati više proteina u svoju prehranu. Jedite piletinu, ribu, govedinu, nemasnu svinjetinu, spanać i drugo povrće koje sadrži proteine’, objasnila je.

Ne ljuštite lak

Ukoliko vam se lak na noktu oštetio, nemojte guliti ostatak jer ćete tako oštetiti i nokat. Guljenje laka događa se kada ga nanesete previše. Lipmann savetuje da nanosite tanke slojeve laka za nokte te da pričekate da se prvi sloj posuši pre nego nanesete drugi. Tako će vaš lak trajati duže i izgledati bolje. Nikako ne biste trebali preskakati nanošenje podloge na nokat pre lakiranja kao ni nošenje rukavica tokom čišćenja ili pranja posuđa.

Nokti i ruke trebaju dovoljno vlage

Imate li ozbiljan problem sa suvom kožom teško ćete nokte moći hidratizirati koliko je to njima uistinu potrebno. Ali, svakako će izgledati puno bolje budete li redovno nanosili hidratantnu kremu ili ulje na kožicu oko nokta. Lipmann savetuje da to učinite svaki put nakon što operete ruke. Doktorica Šamban preporučuje kokosovo ulje.

 

Loading...

Video nedelje

MILICA TODOROVIC & MIRZA SELIMOVIC - AVET

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA