Booking.com
Entertainment Zanimljivosti

Pravilan razvoj bebe može biti pomognut prvim “razgovorima” sa njom

Verbalna i neverbalna komunikacija sa bebom su neophodne za njen pravilan razvoj. Evo saveta kako da razgovarate sa svojim čedom…


Mnoga znanja nosimo kao sastavni deo nas samih, nesvesni da ih imamo. Na primer, u svim delovima sveta majke instinktivno privijaju dete koje plače na levu stranu tela, pored srca, kako bi ih što brže smirile. “Pesma”, tj. ritam maminog srca, je zvuk koji beba dobro poznaje.

Prenatalna komunikacija. Pre nego što se beba rodi, vi sa njom ostvarujete kontakt i kada joj pevušite, i kada mazite svoj stomak, ili kada o njoj razmišljate. Ponekad je ova komunikacija svesna, ponekad nesvesna, ponekad opterećena brigama i svakodnevnim stresovima, ali, kakva god da je, ona postoji i bitno utiče na razvoj bebe. Tokom trudnoće, steći ćete utisak da vam beba odgovara. Naime, primećeno je da se osim fiziološki izazvanog ritanja, bebe više kreću ili pomeraju kada slušaju muziku koja im se dopada (opuštaju se i protežu),  ili suprotno, kada im se tonovi izrazito ne dopadaju (ritanje trzajućim pokretima ili grčenje).

Pravilan razvoj bebe može biti pomognut prvim "razgovorima" sa njom
Foto: Profimedia

Konačno, kada se beba rodi, u početku će vas posmatrati bez jasne reakcije na vaše reči, biće bez grimasa ili osmeha. Uprkos tome, važno je da nastavite da joj se obraćate jer će ona uskoro početi da prepoznaje vaš glas, osmehuje se a kasnije i da vam gugutanjem odgovara.

Neverbalna komunikacija. Svaki put kada svoju bebu mazite, grlite, ljuljuškate, tešite kada place, vi ustvari komunicirate.

Masaža. Mnoge mame praktikuju masažu bebe i to koriste kao opuštajući ritual pred spavanje. Ne morate biti edukovani maser a lagana masaža (koja je zapravo, maženje) bebinih ruku, stomaka i nogu, prijaće i vama i vašoj bebi.

Muzika. Primećeno je da mame koje su tokom trudnoće slušale određenu muziku ili čitale svojim bebama pesmice, upravo tim istim melodijama ili stihovima utiču na bebu i kada se ona rodi. Poželjno je da to bude umirujuća muzika na koju će beba reagovati upravo zato što su to zvuci na koje je navikla još dok je bila u stomaku. Pojedina istraživanja potvrđuju umirujući uticaj Mocartovih uspavanki na bebe do godinu dana starosti.

Pravilan razvoj bebe može biti pomognut prvim "razgovorima" sa njom

Najćešća pitanja roditelja o komunikaciji sa bebom u prvim nedeljama posle rođenja su: 

Da li me beba razume? Beba ne razume reči koje joj govorite, ali na osnovu intonacije vašeg glasa koji povezuje sa situacijom, vaše mimike, pogleda, osmeha… ona uči prve korake komunikacije.  Takođe, ona odlično prepoznaje emotivne nijanse vašeg glasa: radost, tugu, prekor…

U kom položaju da se obraćam bebi? Podignite bebu i okrenite je licem prema sebi. Tako joj omogućujete da vas vidi i prati izraze vašeg lica.

Šta da govorim bebi? Za obraćanje bebi koristite svaku situaciju: hranjenje, presvlačenje, odlazak na spavanje, igru… Pokazujte joj predmete, igračke, ilustracije u slikovnicama i sve to nazivajte njihovim imenima. Ako ste zauzeti nekim poslom, opisujte ono što vi trenutno radite. Vašim upornim ponavljanjem imenica dete najbrže uči njihove nazive. Podrazumeva se da je za nju najdragocenije da čuje izraze ljubavi i nežnosti.

Komunikacija sa bebom po mesecima, u prvoj godini života:

0-3 meseca. Pevajte, mazite i pokazujte ljubav svojoj bebi što je moguće više. Sa 6 nedelja ona će steći izvesno poverenje u onu osobu koja se o njoj najviše brine (najčešće mama) što će dodatno pojačati odnos poverenja i bliskosti. Komunikaciju poboljšajte tako što ćete na bebin smešak uvek odgovoriti smeškom. Nastavite da što više razgovarate sa njom jer ton vašeg glasa i intonacija za nju predstavljaju oblik sigurnosti.

4-6 meseci. Vaša beba sada uveliko ume da se osmehuje ali i da se smeje i da sve više eksperimentiše svojim glasom. Ohrabrite je u ovom početnom “brbljanju” jer je to uvod za budući razvoj govora. Ovo je vreme i pojave prvih strahova, pa vaš odnos poverenja počinjete da gradite i tako što ćete dete utešiti kada se zbog svojih strahova oseti uplašno ili nesigurno.

7-9 meseci. Od sedmog meseca pa do godinu dana očekivano je da dete uspe da koristi nekoliko osnovnih reči (mama, tata, baba, daj..) Savladaće sedenje, a time se uključivanje u spoljašnji svet dodatno pojačava. Zahvaljujući tome što sada ima novu perspektivu iz koje posmatra svoje okruženje, beba može imitirati vašu mimiku ili pomerati usne dok vi pričate. U ovom uzrastu je veoma važno izbegavati da se bebi obraćate tzv.”bebećim” glasom. Odnosno, sva tepanja i nežne reči koje osećate recite vašim uobičajenim govorom i glasom. Sa devet meseci dete konačno počinje da komunicira i sa nekim drugim ciljem a ne samo kada vam poručuje neku svoju potrebu. Ono sada traži određene predmete, pokazuje simpatiju ili odbojnost prema nekim elementima iz svoje okoline.

10-12 meseci. Socijalne i komunikacijske veštine sa bebom gradite uz što je moguće više igre, razgovara, uključivanja u društvo druge dece. Takođe, sada je “pravo” vreme za prve slikovnice. One početne treba da su od tvrdog materijala (kartona), jasnih oblika, bez previše detalja, sa jarkim bojama.

Za zdrav razvoj vaše bebe, neophodna je vaša i verbalna i neverbalna komunikacija. Ipak, ono osnovno što morate poručiti na oba ova načina jeste upravo ono što najjače i osećate: čistu ljubav. 

 

 

 

 

(yumama)

 

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia