Booking.com
Lifestyle Entertainment FAKT New Look Slobodno vreme

Praktični saveti za moderno opremanje kuhinje

Praktični saveti za moderno opremanje kuhinje

Želite da renovirate kuhinju ili se selite u neopremljen stan pa je potrebno da u potpunosti opremite ovaj prostor?


Iako će vam majstori u određenim segmentima biti neophodni, veliki deo posla možete obaviti samostalno, zabaviti se, ali i uštedeti novac. Nastavite sa čitanjem teksta i pročitajte korisne savete za moderno opremanje funkcionalne kuhinje.

#1 Opremite kuhinju kvalitetnim elementima i uređajima

Glavna odlika svake kuhinje trebalo bi da bude funkcionalnost. Zato je važno da dok se fokusirate na estetiku ne zaboravite da opremite ovu prostoriju elementima koji će vam olakšati pripremu ukusnih obroka i napitaka.

Tu mislimo na elemente kao što su kuhinjske slavine, sudopere, uređaje poput mašine za sudove, šporeta, male kuhinjske aparate i nameštaj za kuhinju. Iako opremanje kuhinje kvalitetnim elementima zahteva izdvajanje veće sume novca, budite sigurni da će vam ova investicija biti isplativa.

Budući da je kuhinja prostorija u kojoj se provodi mnogo vremena, važno je da se oslonite na kvalitetne i funkcionalne uređaje i druge kuhinjske elemente, koji će dug vremenski period biti vaši verni saveznici tokom raznovrsnih kulinarskih poduhvata!

O čemu treba da mislite prilikom odabira nameštaja za kuhinju?

Kao što smo pomenuli, kada je reč o kuhinjskom nameštaju, funkcionalnost i kvalitet nalaze se na samom vrhu prioriteta prilikom opremanja kuhinje. Najbolje bi bilo da je nameštaj sačinjen od kvalitetnih materijala kao što su puno drvo ili materijali kreirani sa velikim udelom drveta.

Ukoliko se odlučite za puno drvo i u te svrhe izdvajate veće količine novca, predlažemo vam da birate javor i hrast, kao dva sjajna materijala za nameštaj za kuhinju. Broj polica i fioka u kuhinjskim elementima birajte u skladu sa sopstvenim potrebama, i ne zaboravite na mehanizme koji mogu da spreče lupanje i oštećenje elemenata prilikom otvaranja i zatvaranja.

Uređaji i mali aparati koji će vam olakšati poslove u kuhinji

Uređaji koji svaka kuhinja treba da poseduje svakako su šporet i frižider. Naravno, radi maksimalne funkcionalnosti i efikasnosti, mnogi se odlučuju da u kuhinju implementiraju mašinu za sudove. Izuzev toga, posebnu draž svakoj kuhinji daju mali kuhinjski aparati.

Ako ste ljubitelji kafe, svako jutro biće lepše uz moderan aparat za kafu. Pomoću njega, u svega nekoliko klikova, na vašem stolu naći će se topao napitak prepoznatljivog ukusa. Ljubiteljima kulinarstva koji uživaju u pripremi raznovrsnih recepata, predlažemo da u kuhinjski asortiman uvrste mikser, blender, mini pekaru i druge aparate koji će vam olakšati pripremu hrane!

#2 Birajte klasične boje za zidove i kuhinjske elemente

Sigurni smo da ste upoznati sa značajem boja u životnom prostoru. Izuzev estetike, one umnogome utiču i na raspoloženje onih koji borave u prostoru. Bilo da se radi o nijansama na zidovima, bojama kuhinjskih elemeneta, ili kombinaciji koja preovladava u prostoru – važno je da pažljivo birate.

Klasične kombinacije boja poput crne i bele, teget i bele, bele i boje drveta neki su od najboljih izbora za kuhinju. Ove nijanse već duže vreme ne gube na popularnosti, a kuhinji daju moderan i čist izgled.

Bilo da opremate novu kuhinju ili želite da osvežite izgled već uređene kuhinje, predlažemo vam da se u projekat krečenja zidova i farbanja upustite samostalno. Važno je da birate kvalitetne boje za zidove i nameštaj, a kuhinjske elemente možete i obložiti tapetama u različitim nijansama.

Uključite partnera, porodicu ili prijatelje i sigurno ćete u čitavom procesu uživati, ali i znatno uštedeti novac! Kada nakon nekoliko dana dođu rezultati – ni ponos neće izostati.

#3 Dimenzije i raspored kuhinjskih elemenata – funkcionalnost je na prvom mestu

Kako bi vaša nova kuhinja bila funkcionalna, važno je da razmislite i o dimenzijama elemenata koje birate. Prva dimenzija na koju treba da mislite jeste radna visina koja zapravo predstavlja idealnu visinu podnih elemenata.

Kako biste dobili odgovarajući radnu visinu, trebalo bi da izmerite visinu između poda i savijenog lakta te dobijenu cifru umanjite za 15 cm. Rezultat koji dobijete predstavlja odgovarajuću visinu za kuhinjske elemente. Ipak, ukoliko se visina ukućana znatno razlikuje, te ne možete pronaći idealne dimenzije, možete se odlučiti za standardnu radnu visinu – 90 cm.

Kada je reč o dimenzijama zidnih elemenata i visini njihovog postavljanja, prva polica elementa treba da bude u visini očiju, a poslednju bi trebalo da dohvatite u stajaćem položaju. Ipak, oni koji imaju nešto više kuhinjskog pribora koji treba smestiti, odlučuju se da zidne kuhinjske elemente produže čak i do plafona.

Razmak između radne površine i visećih elemenata treba da bude minimalno 40 cm, ali stručnjaci preporučuju razmak između 50 i 70 cm. Dubina zidnih elemata trebalo bi da bude oko 30 cm. Iako deluje da bi vam bile veoma korisne, dublje police samo bi otežale posao odabira neophodnog posuđa.

#4 Uradite sami – detalji igraju ključnu ulogu za moderan izgled kuhinje

Dolazimo i do poslednjeg, ali mnogima najzanimljivijeg dela opremanja i uređenja kuhinjskog prostora.

Naravno, radi se o detaljima koji svakom prostoru daju poseban šarm. Kada opremite kuhinju modernim elementima, montirate uređaje i male kuhinjske aparate, trebalo bi da razmislite o dekoraciji. Iako kuhinjski prostor ne bi trebalo da bude pretrpan sitnicama, ipak možete uključiti detalje poput vaze sa cvećem koja prostoru daje svežinu i slika koje će ulepšati kuhinjske zidove.

Naravno, radi lakše organizacije, predlažemo da u kuhinju uvrstite stalak sa noževima, stalaže za odlaganje i kačenje pribora, i slično. Vodite računa da ne pretrpate radnu ploču i uvek ostavite dovoljno prostora za rad i pripremu ukusnih obroka i napitaka!

Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta dobili inspiraciju, ali i saznali korisne informacije koje će vam pomoći u procesu opremanja kuhinjskog prostora. Srećno!

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia