Booking.com
Početna » Lifestyle » Praktični saveti kako da UREDITE TERASU!
Lifestyle Saveti

Praktični saveti kako da UREDITE TERASU!

Praktični saveti kako da UREDITE TERASU!

Proleće je zašarenilo prirodu, opojne mirise različitih biljaka ne mogu zataškati ni izduvni gasovi u većim gradovima, gde god se okrenemo sve je zeleno, vedro i lepo.


Žuto i sjajno, mirisno. Da biste radosti ovog, po mnogima najlepšeg, godišnjeg doba zadržali što duže pred vašim očima, probudite vašu terasu iz zimskog sna. Poslužiće vam kao odličan beg u prirodu, nadohvat ruke.

Najpre vam predstoji najteži deo, detaljno čišćenje, pa možda i krečenje pojedinih zidova u neku od pastelnih boja, ukoliko želite da se vaša “spoljna lepotica” vidno osveži.

Da biste se osećali kao na moru, možete jedan zid da okrečite u tirkizno plavu, a drugi u svetlo žutu, što će vas odmah pri izlasku na terasu asocirati na pučinu i sunce. U tom slučaju plafon ostavite beo, ili u bledoj boji cigle, da ne biste previše ušareneli vaš kutak za užitak u prirodi. Ako imate žardinjeru, prefarbajte je, a efektno će izgledati i ako je oslikate vedrim bojama.

Na pod možete da stavite veštačku travu koja, osim što lepo izgleda, daje osećaj mekoće pod vašim nogama, kao da ste napolju. Takođe, jedan od novijih trendova je i postavljanje parketa na terasi, umesto do sada najčešće korišćenih pločica, što veoma lepo, toplo i unikatno izgleda, ali nije najzahvalnije za održavanje, zbog vlage i prašine kojima bi, hteli ne hteli, bio stalno izložen.

Ukoliko imate baštensku garnituru presvucite je novim materijalom ili osvežite stari dodavanjem raznobojnih jastuka. Stolice, ako su drvene ili od ratana i trske, možete ostaviti i “gole”, bez presvlaka, jer se tako veoma lako uklapaju u prirodni ambijent, ali onda će vam, za duži i udoban boravak na njima, biti neophodni jastučići.

U slučaju da imate dovoljno prostora, odlično i veoma efektno rešenje za leškarenje na terasi je mreža, koju možete zakačiti dijagonalno. Ako vas ne mrzi, sklanjajte je nakon upotrebe i na taj način vašem vanjskom “izletištu” podarićete dva izgleda – kada iznesete mrežu, unesite stolice i stočić na rasklapanje i uživajte u potpuno novom ambijentu.

Naravno, terasa ne bi bila terasa bez cveća, pa pustite mašti na volju i sadite ruže, muškatle, zevalice, lepog jovu, surfinije, šta god poželite, a sa kombinacijama boja ne možete pogrešiti, jer se u prirodi sve savršeno slaže. Sadite ih u žardinjeru ili saksije, koje možete da držite i na stolu, ili na jednostavnim drvenim policama na zidu, a ne zaboravite ni začinsko bilje koje će doneti duh Mediterana u vašu zelenu oazu, ali i u jela.

Sa prvim zracima jutarnjeg sunca iznesite kafu, spustite tendu i – uživajte u pogledu.

Praktični saveti kako da UREDITE TERASU!

(novosti.rs)

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia