Booking.com
Lepota i zdravlje Lifestyle Saveti

Poznati kuvar (87) tvrdi da je ovaj neobičan ritual pre spavanja tajna njegove dugovečnosti

Poznati kuvar (87) tvrdi da je ovaj neobičan ritual pre spavanja tajna njegove dugovečnosti
Foto: Pixabay

Savet slavnog kuvara za dug život.


Poznati francuski kuvar i televizijska ličnost Žak Pepin u nedavnom razgovoru s novinarima otkrio kako pre spavanja ima neobičan ritual.

Kuvar koji je karijeru započeo sa 17 godina u Francuskoj, kuvao za tamošnjeg predsednika, a potom otišao u Ameriku, gde se i proslavio smatra da se tajna njegove dugovečnosti krije u grožđicama natopljenim u džinu.

„Jedite sedam grožđica namočenih u džinu svake večeri za dobro zdravlje i dug život. Grožđice umočite u omiljeni džin, sve zajedno stavite u staklenu flašu, zatvorite i sačekajte da omekšaju, pa u njima uživajte“, poručio je Pepin.

Kako piše portal Food&Wine, pijane grožđice često se spominju kao dobar narodni lek protiv bolova kod artritisa ili kao tajna dugovečnosti. Iako se ne zna tačno poreklo i kome je prvom palo na pamet da ih umoči u alkohol, ova poslastica postala je veoma popularna još 1993. godine, kada ju je prvi put u svojoj tada dobro slušanoj američkoj radijskoj emisiji spomenuo Pol Harvi.

Kasnije su se upravo grožđice u džinu spominjale u različitim situacijama.

Na primer, Lucia De Klerk je za The New York Times 2021. rekla kako je doživela 105 godina delimično zahvaljujući ritualu konzumiranja devet grožđica umočenih u džin pre spavanja.

Dodala je i kako ih u alkoholu drži devet dana.

Iako je u pitanju recept koji podseća na brojne druge koje nam često dele stariji u našoj okolini, na portalu Food&Wine našalili su se da, ako tako kaže veoma uspešan 87-godišnji Žak Pepin, nema sumnje da je u pitanju dobar savet, piše Jutarnji.hr.

PRess Serbia