fbpx
Društvo News Svet

Potpredsednica “Huaveja” uhapšena u Kanadi na zahtev SAD

5G stigao u Srbiju: Gde je dostupna mreža i kome

Finansijska direktorka i potpredsednica kompanije “Huavej” Meng Vanžou privedena je zbog optužbi za kršenje sankcija protiv Irana a pokrenut je i postupak za izručenje SAD.


U vrlo osetljivom trenutku za odnose Kine i SAD, na zahtev Amerike uhapšena je jedna od vodećih menadžerki jedne od najvećih kineskih i svetskih telekomunikacionih kompanija, ujedno i ćerka osnivača “Huaveja” Ren Žengfeja.

Meng Vangžou zadržana je 1. decembra između dva leta na aerodromu u Kanadi, a detalji hapšenja i poternice protiv nje nisu objavljeni na njen zahtev, što je uvažio kanadski sud.

Ono što pretpostavljaju američki mediji jeste da SAD optužuju kompaniju “Huavej” za kršenje sankcija protiv Irana, najverovatnije u oblasti isporuke telekomunikacione opreme.

Iz “Huaveja” odlučno demantuju takvu mogućnost i kažu da strogo poštuju sve zakone i međunarodne sankcije, a kineska ambasada u Kanadi zahteva od tamošnjih vlasti da trenutno oslobode njenu državljanku.

Kanada poručuje da je hapšenje obavljeno po poternici koju su izdale SAD i da će se u petak odlučivati o eventualnoj kauciji.

Kompanija “Huavej” jedan je od najvećih proizvođača telekomunikacione opreme i drugi na svetu proizvođač pametnih telefona iza “Samsunga”, a ispred američkog “Epla”.

Često je meta javnih otpužbi na Zapadu da svojom opremom omogućava kineskoj državi da špijunira druge zemlje, što “Huavej” uporno opovrgava, negirajući veze sa državom.

Berze su negativno reagovale na ovu vest koja dolazi u trenutku kada su Kina i SAD na samitu G20 dogovorile 90-to dnevno ekonomsko “primirje”, tokom kojeg će se voditi pregovori o međusobnim taksama i carinama.

Prethodnih dana telekomunikacioni operateri u Velikoj Britaniji i Novom Zelandu najavili su demontažu “Huavejeve” opreme zbog straha od špijunaže.

Proletos je drugi kineski telekomunikacioni gigant “ZTE” bio pod sankcijama SAD zbog sličnih optužbi što je rezultiralo ozbiljnim gubicima i gubljenjem značajnih tržišta za kompaniju.

Sankcije su ukinute odlukom predsednika Trampa kao gest dobre volje prema predsedniku Siju.

Foto: Print Screen

Izvor: PRessSerbia/RTS

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close