Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Potočarka – najzdravije povrće na svetu: Puna je vitamina i minerala, jača kosti i ima regenarativno dejstvo

potocarka

Zeleno povrće je poznato po svojoj korisnosti za organizam, ali ispostavlja se da postoji jedna vrsta koja je moćnija od ostalih. Ova zelena biljka često može da prođe neprimećeno u prodavnici voća i povrća, jer se lako može pomešati sa rukolom ili klicama.


 

Osim toga, pored nje ste i napolju verovatno prošli milion puta, ali vam nije palo na pamet da je zdrava.

Ipak, samo jedan zalogaj će vam otkriti pravu priču: ukus ove zelene biljke je jedinstven, a nova istraživanja sugerišu da upravo u tom ukusu leži vrhunska nutritivna vrednost.

Nutritivna snaga potočarke

Centar za kontrolu bolesti i prevenciju je 2014. godine pokrenuo inicijativu kako bi identifikovao hranu koja se povezuje sa smanjenim rizikom od hroničnih oboljenja.

Istraživanje CDC-a bavilo se utvrđivanjem koje namirnice pružaju najviše zdravstvene benefite u odnosu na sadržaj kalorija.

Fokus je bio na 17 vitalnih hranljivih materija, uključujući vitamine C, D, E i K, kao i esencijalne minerale poput kalcijuma i kalijuma.

Među namirnicama koje su ocenjivane, potočarka  je zauzela  prvo mesto kao najzdravija i najkorisnija.

Potočarka je bogata esencijalnim vitaminima, mineralima i snažnim antioksidansima i nudi više hranljivosti po kaloriji od većine drugih namirnica. To znači da za svaki zalogaj potočarke daje značajne zdravstvene benefite.

Druge namirnice koje su se istakle u ovom istraživanju su kineski kupus i kelj.

Još benefita potočarke koje treba razmotriti

Nutricionistkinja Klinike Klivlend, Julia Zumpano, kaže: „Studija za studijom dokumentuje neverovatne koristi potočarke.

Nedavna istraživanja iz 2021. godine, sugerišu da potočarka može da poboljša zdravlje kostiju, smanjiti oštećenje DNK.

Ova sitna zelena biljka obiluje antioksidansima, što znači da takođe pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa, koji igra ulogu u procesu starenja i raznim hroničnim bolestima.

Kako dodati potočarku u ishranu

Ako se pitate koliko potočarke treba uključiti u vašu ishranu, druga nutricionistkinja Klinike Klivlend, Amber Sommer, sugeriše da, osim ako nemate posebne zdravstvene probleme (kao što su uzimanje lekova za razređivanje krvi kao što je varfarin), treba da jedete oko 2,5 šolje povrća dnevno.

To uključuje povrće poput potočarke, brokolija, kupusa i karfiola.

Sommer kaže: „Jedna šolja kuvanog ili sirovog brokolija predstavlja jednu porciju, ali kada je reč o lisnatom zelenom povrću, trebalo bi da jedete više. Oko dve šolje takvog povrća čini jednu porciju.“ Pridržavanje ovih smernica može vam pomoći da efikasno uključite potočarku u svoje obroke.

Julija Zumpano priznaje da ljudi često ne znaju kako da pripreme potočarku.

Njena nutritivna vrednost je vredna truda da isprobate nekoliko ideja koje vam donosi Healthy@Reader’s Digest:

– dodajte potočarku u voćni smuti
– umutite potočarku u domaći pesto sos
– dodajte šaku potočarke u salatu za ručak
– ukrasite potočarkom filet divlje ribe
– stavite je na pileću salatu ili sendvič sa salatom i jajima na integralnom hlebu (tražite hleb sa barem tri grama vlakana i bez dodatog šećera po kriški, sa samo sastojcima od celih namirnica)
– dodajte je u toplu supu

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia