Booking.com
Društvo News Srbija

Postoji Srbin ČIJE PATENTE CENI CEO SVET: Upoznajte Dobrivoja!

Postoji Srbin ČIJE PATENTE CENI CEO SVET: Upoznajte Dobrivoja!

Dobrivoje Rajković je jedan od retkih Srba za čije se ime u naučnom svetu, a u novijoj srpskoj istoriji, daleko čulo. 


Dobrivoje je jedan od onih naučnika kome je od malena inspiracija bio najveći um među svim Srbima – Nikola Tesla.
Ceo svoj život veran je i posvećen nauci i svojim patentima. Dobrivoje je prvi u svetu patentirao instrumente za ginekološke intervencije koji menjaju invanzivne šipke koje su se koristile godinama. Takođe, patentirao je i sistem za dopunu baterije na električnim vozilima tokom njihovog kretanja, izazvao je veliko interesovanje proizvođača električnih automobila širom sveta. Za svoje naučne patente osvajao je veliki broj nagrada širom sveta.
Od kada je sveta, traga se za obnovljivim izvorima energije, a Dobrivoje Rajković smatra da ima rešenje upravo za to. Razgovarali smo sa njim iskreno o ovome, i mnogim drugim zanimljivim pitanjima, od kojih su neka od egzistencijalne važnosti.
PRessSerbia: Da li je stvarno  moguće proizvoditi obnovljivu električnu energiju nekim novim tehnologijama, umesto hidro i termo solarnim i nuklearnim elektranama?
Odgovor je da, čovečanstvo je prestalo da koristi svoju inteligenciju pronalaskom fosilnih goriva koje nam je otvorilo vrata pakla i sprečilo da se vremenom prilagođavamo prirodnim resursima koji nas milionima godina okružuju i pružaju sve što je potrebno za normalan i zdrav život.
PRessSerbia: Koji su to neotkriveni prirodni resursi?
Prirodni resursi su čoveku  poznati od kako je počeo da konzumira pečeno meso životinja koje su stradale od požara prouzrokovanih munjama  i gromovima. To je dovelo do razvoja njegovog mozga i inteligencije i pružalo udobniji i bezbedniji život sve dok nije otkrio točak, kuglager i naftu.
Od tada su razvijane samo tehnologije naoružanja za ratovanje i osvajanje teritorija sa izvorima nafte gasa i drugih fosilnih goriva.
PRessSerbia: Ko će onda da otkriva i koristi prirodne resurse?
Najsiromašniji i brojniji narodi, na planeti bivši robovi kapitalizma koji nisu mogli da prate i uživaju u komforu koji je stvaralo kapitalističko društvo. Izreka da “bez muke nema napretka” potiče iz siromašnih naroda čija pamet i iskustvo polako ali sigurno osvajaju svet i oslobađaju ga od zagađenja prouzrokovanim fosilnim gorivima.
PRessSerbia: Vi niste iz siromašnog dela sveta, a kažete da ste otkrili više izuma koji su ključ opstanka čovečanstva?
Da, ali sam svoju mladost proveo u kapitalističkoj zemlji i zahvaljujući mojim izumima vrlo udobno i burno živeo u bogatom ali naivnom društvu opsednutim luksuzom i naizgled lepim životom, sve dok nisam shvatio da sam postao moderni rob koji je 75% ostvarenih dobiti davao državi koja je učestvovala u raspadu Jugoslavije, a kasnije i u bombardovanju Srbije.
Doneo sam odluku da se vratim u razrušenu, osiromašenu i širom sveta omrznutu  domovinu.
Danas sam ponosan što se za moje napredne izume instrumenata iz oblasti medicine bore kompanije najrazvijenijih zemalja sveta, a proizvodnja instrumenata potiče iz Srbije. Zaključujem da srpski inat ipak postoji i ima neverovatnu moć.
Dobrivoje Rajković
PRessSerbia: Da li biste nam rekli koji su to prirodni resursi koje nauka nije otkrila?
Svi ti prirodni resursi su prisutni i permanentno ih osećamo, ali teoretska nauka je usmerena da gleda daleko ispred i vidi ono što običan čovek ne može, jer gleda oko sebe kako da preživi izmirujući razne kredite koje mu je nametnulo potrošačko društvo.
Moderna nauka je već stotinu godina usmeravana da savlađuje te sile sve snažnijim motorima na fosilno gorivo na čijoj eksploataciji je baziran sav svetski kapital. A to su, zemljina gravitacija, pritisci i trenja transportnih sredstava koja se kreću kroz atmosferu i vodene površine.
PRessSerbia: Na koji način se sile trenja aviona u vazduhu i brodova na vodenim površinama mogu iskoristiti za dobijanje pogonskih snaga?
Moji pronalasci zahvaljujući ovim silama će obezbeđivati neograničene električne energije za pogone svih sredstva koja se kreću zemljom, vazduhom i vodenim površinama na sličan način kao što su točak i kuglager umanjenjem trenja na osovinama lokomotiva i drugim vozilima dozvolili lakše i znatno brže kretanje zemljinom površinom.
Kada se avionima i brodovima mojim otkrićima bude smanjio otpor trenja za 20-30% i umanjeni tereti kerozina koji su 10 puta teži od putnika i robe koju nose, a na brodovima hiljade tona nafte koju troše dizel-motori za proizvodnju električne energije za pokretanje turbina sa elipsama samo mali deo tih ušteda se koristi za autonomnu i besplatnu električnu energiju, a deset puta povećava koristan teret.
PRessSerbia: Kako ćete proizvoditi električnu energiju za kuće, zgrade i fabrike koje se ne kreću?
Autonomnim elektranama koje samostalno funkcionišu po principu “KONJA” čija se snaga i danas koristi kao jedinica merenja snaga motora na fosilna goriva. Konj pored trave i sena potrosi 100 kilograma kukuruzne zobi za obradu jednog hektara zemljišta, a proizvede tone hrane za tov drugih životinja koje, ako domaćin ne potroši, prodaje mleko meso i druge proizvode.
Daću vam jedan primer koji će šokirati i vas i javnost.
Uzmimo za primer termo-elektranu Obrenovac, čiji kapaciteti su 1 650 MW. Isti kapaciteti bi se postigli sa 1 650 mini elektrana snage jednog MW koje zauzimaju prostor od četiri kvadratna metra puta 1650 = 6 600 kvadratna metra pod krovom, a potpuno besplatno bi proizvodile čistu elekrtičnu energiju, bez zagađenja atmosfere.
Želja mi je da se i u Srbiji poveća procenat obnovljive električne energije, pošto potočare, vetrenjače i solarni paneli pružaju beznačajne snage, a koštaju milione evra, a isplative su tek za osam godina.
PRessSerbia: Zar vam nije cilj da se svi vaši izumi proizvode u Srbiji ?
Naravno da jeste. U narednih par meseci investitor i korisnik mojih inovacija u Srbiji osniva sedam firmi, za razvoj i unapređenje, za konstruisanje proizvodnih kapaciteta, za prodaju marketing i druge delatnosti. Nadam se da će u Srbiji svi poljoprivrednici imati traktore i mašine na električne pogone, kao i gradski autobusi bez litijumskih baterija koje, kako sam čuo, tokom proizvodnje zagađuju koliko jedan dizel motor za pet godina. Moguće je da će se za transportna vozila koristiti električni motori, koje će novootvorena nemačka kompanija proizvoditi u Pančevu.
PRessSerbia: A šta je sa automobilima na baterije?
Investitor ima svoje planove i prioritete, ako se proizvodni kapaciteti u Srbiji proširuju dovoljno brzo onda ćemo se 2023. voziti u automobilima srpske marke i dizajna, bez litijumskih baterija ili vrlo malog broja akumulatora.
PRessSerbia: Pa vi stvarno udarate kapitaliste po džepu?
Ne, već im pružam priliku da još više zarađuju sa što manjim ulaganjima, jer će proizvoditi stotinu puta više prevoznih sredstava, koje će i siromašniji svet moći da koristi, što je bar još 50% stanovnika planete.
Foto: Privatna arhiva
Izvor: PRessSerbia

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia