Booking.com
Travel Zanimljivosti

Postoje različite vrste: Evo zašto dolazi do turbulencija tokom leta i koliko su one opasne

Muči vas džet-leg? Pridržavajte se ovih saveta i uživajte u putovanju

Pilote pomalo zbunjuje to što se ljudi toliko boje turbulencija. Kako nastaju i da li su opasne?


Turbulencije su najčešći uzrok povreda putnika u vazdušnom saobraćaju, a u ekstremnim slučajevima avioni su primorani da prinudno slete. Piloti će uvek držati svoje pojaseve vezane dok su u avionu i obično će vas savetovati da učinite isto. Međutim, da li su turbulencije nešto čega se treba plašiti?

Različite stvari mogu izazvati turbulencije, ali svaka od njih je poznata i razumljiva pilotima. Piloti lete svakog dana i svaki put očekuju malo turbulencija, kao što vozači očekuju da će tokom vožnje naići na neke neravnine na putu.

Turbulencije su neprijatne, ali nisu opasne. One čine deo letenja avionom i ne treba ih se plašiti. Različiti aspekti vremena izazivaju različite vrste turbulencija.

CAT (Clear Air Turbulence) ili turbulencija čistog vazduha je najčešći oblik koji ćete kao putnik iskusiti. Vazduh se kreće poput horizontalne krivudave reke koja se zove vazdušni tok. On nekada može biti hiljadu kilometara dug, ali je obično širok i dubok svega nekoliko kilometara. U zavisnosti od smera kretanja, piloti će ih ili izbeći ili će ih iskoristiti kako bi smanjili troškove goriva. Kao što brza reka udara u obalu, tako i ivice vazdušnog toka stupaju u interakciju sa vazduhom koji se sporije kreće što dovodi do mešanja vazduha i nastanka turbulencija.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ klix.ba

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: BRESKVICA – KUME MOJ (OFFICIAL VIDEO)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia