Booking.com
Travel

Pored poznatih lanaca, vrata zatvaraju i mnogobrojne samousluge: U San Francisku rapidno raste broj beskućnika

san francisko

Nekadašnji grad snova, srce Kalifornije, u koji su svi želeli da se dosele, gubi svoju bitku.


 

Iz dana u dan, sve je više radnji koje zatvaraju svoja vrata i napuštaju centar San Franciska, usred rastućeg kriminala i krize beskućnika – u posebno ugroženom tržnom centru San Francisco Center.

Tvrdi se da su operateri tržnih centara krivi isto koliko i grad za nedavno stanje tržnog centra.

Radnici radnji su rekli za San Francisko Standard da veruju da je odluka doneta zbog svakodnevne neobuzdane krađe u prodavnicama, pri čemu su lopovi redovno uzimali najmanje četiri blejzera, 10 novčanika i 20 paketa donjeg veša dnevno,.

Od pandemije, skoro 40 maloprodajnih objekata zatvoreno je na Union skveru, velikom komercijalnom centru u srcu centra San Franciska, dok se još desetine zatvaraju u okolnim oblastima. Razlog za masovni odlazak je višestruk, a stručnjaci ukazuju na mešavinu sporog turističkog saobraćaja, rastuće stope kriminala i manje potrebe za komercijalnim nekretninama tokom ere rada na daljinu, izveštava portal Salon.

Novopredloženi zakon u San Francisku počinje tako što se supermarketi klasifikuju kao ključni za vitalnost zajednice i, kao takvi, „zatvaranje supermarketa može imati široko rasprostranjene efekte na dobrobit zajednice smanjenjem pristupa hrani i stvaranjem nesigurnosti hrane .

„Zatvaranje supermarketa može imati posebno težak uticaj na starije građane, osobe sa invaliditetom i ljude koji nemaju sredstva da putuju automobilom ili javnim prevozom do supermarketa van susedstva“, kaže se u uredbi. „Da bi se zaštitili interesi radnika, uključujući zaposlene u nekim supermarketima, savezni i državni zakoni zahtevaju od velikih preduzeća da obaveste svoje zaposlene o svojoj nameri da zatvore ili prenesu vlasništvo nad poslovanjem.

Godine 1984. menadžeri supermarketa Safevai koji se nalazi u ulici Bush i Larkin u San Francisku objavili su naglo zatvaranje prodavnice; oni bi se trajno zatvorili u toku nedelje, ostavljajući članovima zajednice malo izbora za mesta za nabavku svežih namirnica. Kao odgovor, gradski nadzorni odbor usvojio je Zakon o zaštiti prehrambenih proizvoda u susedstvu, zakon koji bi zahtevao od prodavnica da dostave obaveštenje šest meseci unapred – i obećanje da će se uključiti u pregovore u dobroj veri sa članovima zajednice – pre zatvaranja.

Četiri decenije kasnije, sablasno slična situacija se odigrava u San Francisku. U januaru je još jedan Safevai – ovog puta u Vebsteru i Elisu, u istorijski crnoj oblasti koja služi mnogim starijim građanima – najavio da će se zatvoriti. I tu nije kraj, situacija se zahuktava. Svi se pitaju kako će se ovo rešiti i da li će ikada SF povratiti svoj sjaj.

(objektiv.rs/pixabay)

PRess Serbia