fbpx
Entertainment Travel Zanimljivosti

Popiti čaj direktno iz vulkana…da li smatrate da je to moguće?

Pogledajte da je to moguće i gde je to moguće izvesti


Priprema i ispijanje čaja ne treba da budu nikakva nauka. A ni grickanje keksića i lakih tema uz taj čaj. Rečima poput „oksidacije“ i „molekula“ ovde svakako nije mesto. Ali, kada vaš čaj počinje da poprima ljubičastu boju, teško je ne prokomentarisati.

Upravo se to dešava svaki put kada naručite specijalni zeleni čaj u kafeu Chalet de tia Mercês, u malenom gradiću Furnas u São Miguelu u Portugalu.

Popiti čaj direktno iz vulkana...da li smatre da je to moguće?
Foto: Furnas / thinkstock

Gazdarica kafića Paula Aguar ovde priprema čaj iz vulkanskog kazana, koristeći geotermalno zagrejanu vodu iz zemlje. Ovaj postupak ne samo što vodu pretvara u purpurnu već ovaj kafić čini jedinstvenim u svetu.

Ime gradića Furnas govori vam sve što treba da znate o njemu, a on se bez preterivanja nalazi u središtu aktivnog vulkana na najvećem od Azora ostrva u Portugaliji. Užareni grad je zaista „u rerni“, pa osim stalne magle, gejziri su svakodnevnica pored kuća i ulica.

I nije samo čaj ovde atrakcija! Svinjske uši, piletina, povrće i drugi delikatesi takođe se spremaju u prirodnoj rerni, tačnije na vulkanskoj toploti i prodaju se na ulici za jedan evro.

Popiti čaj direktno iz vulkana...da li smatre da je to moguće?
Foto: Furnas / thinkstock

Paulin restoran nalazi se pored tropske reke sa koje se para izdiže sa obe strane čisto kao podsetnik da se vulkan može aktivirati u svakom trenutku i pretvoriti simpatični gradić u jezero lave.

Ako se pitate zašto voda u čaju postaje ljubičasta, Paula je objasnila da gvožđe u vulkanskoj vodi pravi reakciju sa antioksidantima iz zelenog čaja menjajući mu boju u ljubičastu, pa sve do najtamnije bronzane. Potrebno je sačekati nekoliko minuta jer se sa bojom menja i ukus čaja.

Paula kaže da kafić nije otvorila slučano. Naime, ona je diplomirani biolog sa master radom na temu prirodne okoline i evolucije, ali i doktorskim studijama iz prirodnih nauka. Osim što poseduje kafić, radi kao profesorka na fakultetu, pa nema sumnje da definitivno zna šta radi dok priprema čaj.

 

 

 

(B92)

Loading...

Video nedelje

MILICA TODOROVIC & MIRZA SELIMOVIC - AVET

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

LaClasse Couture

Prijatelji sajta


BG online
Vesti Dana
Vesti Dana

reporter

Glavne vesti

class=
class=

uniqa
Iskoristite stalne popuste-Ulepšajte se!
ageless